Home » Justitie » Inspectorii veterinari au început să taie în carne vie!

Inspectorii veterinari au început să taie în carne vie!

de Răzvan CĂLIN

Mai multe baruri, bufeturi, carmanegerii și alte unități de alimentație publică au fost închise în urma unor controale efectuate de echipele DSVSA Vaslui.

În perioada 1 mai – 14 iunie inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au derulat mai multe acțiuni în teren care au urmărit în principal modul în care se derulează comerțul cu produse alimentare și dacă sunt respectate măsurile ce vizează securitatea consumatorilor. Au fost verificate 252 de unități: 6 unități autorizate de abatorizare, tranșare și fabricare produse din carne, 17 carmangerii, 12 de măcelării, 96 de supermarket-uri și magazine, 22 de unități de alimentație publică , 13 unități  de  comerț  cu  ridicata, 15 baruri, 4 depozite  legume  fructe, 19 depozite  alimentare, 48 unități procesare produse de origine non-animală.
Principalele aspecte vizate de inspectori au fost legate de originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de proveniență este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezența etichetelor complete și lizibile, calitatea ambalajului și a respectării condițiilor de transport după caz); modalități de expunere a produselor, existența vitrinelor special amenajate, recipienților confecționați din materiale necorodabile, care să fie ușor de curățat și igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existența ambalajelor de unică folosință; asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcționarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic);  igiena și starea de sănătate a personalului etc.
Au fost constatate o serie de nereguli care au atras, în funcție de gravitate, sancțiuni pe măsură: deficiențe de manipulare a produselor alimentare (3 avertismente ); eficiențe referitoare la igienă și starea de sănătate a personalului (2 avertismente ); spații de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente și categorii de calitate, etichetare necorespunzătoare,  funcționare în spatiu neautorizat ( 7 amenzi de 7.000 lei  și 2 avertismente ).
Totodată au fost emise ordonanțe de încetarea  activității  în cazul a cinci baruri, un bufet, două carmangerii, un grătar de mici, un fast food, o măcelarie, 12 magazine alimentare, trei restaurante și trei stupine. A mai fost emisă și o ordonanță  de suspendare temporară până la remedierea deficiențelor în cazul unui magazin.
Odată cu sosirea sezonului estival, conducerea DSVSA Vaslui a dispus formarea unor echipe mixte în a căror componență vor intra, pe lângă inspectorii veterinari, alți reprezentanți ai instituțiilor abilitate (OJPC, DSP și IPJ Vaslui). Acestea vor efectua controale oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor: restaurante, pizzerii, cantine, cofetării, patiserii, supermarket-uri sau hipermarket-uri, magazine alimentare, etc. Aceste controale vor avea și rolul identificării și retragerii de la comercializare a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: