Home » Social » ULTIMA ORA: Bătaie între paznicii Casei de copii Bârlad și doi părinți cărora statul le-a luat cei 4 copii

ULTIMA ORA: Bătaie între paznicii Casei de copii Bârlad și doi părinți cărora statul le-a luat cei 4 copii

de Răzvan CĂLIN

Furioși că statul le-a luat cei patru copii, soții Ungureanu din Bârlad au mers la sediul centrului din Bârlad și s-au luat la bătaie cu paznicii unității. Psihologii DGASPC Vaslui au luat copii în baza unei hotărâri judecătorești pentru că aceștia erau puși să creșească chiar de proprii părinți.

Personalul Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) din Bârlad a trecut prin momente tensionate ieri după ce părinții a patru copii aflați sub tutela statului au provocat un scandal imens.

Mama cersetoare plecand de la CPRUCANETotul s-a petrecut chiar în curtea Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 (în cadrul căruia funcționează și CPRUCANE). În jurul orei 12, soții Costel și Maria Ungureanu, din Bârlad, s-au prezentat la intrarea în instituție și au început să vocifereze, solicitând să le fie returnați cei patru copii (două fete și doi băieți, cu vârste cuprinse între patru luni și nouă ani). Trebuie spus că specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au decis să solicite în instanță instituirea măsurii speciale în cazul acestor copii din motive cât se poate de întemeiate. În principal, a fost vorba despre faptul că însuși părinții micuților îi obligau, ai ales pe cie mai mărișori, să meargă la cerșit pe străzile Bârladului. Ulterior, tot instanța a fost cea care a decis decăderea din drepturile părintești ale celor doi soți Ungureanu.

Sentința definitivă a fost dată în luna martie, însă la data respectivă Costel Ungureanu era plecat din localitate. Revenit în Bârlad în urmă cu câteva zile, acesta s-a enervat rău în momentul în care a realizat că nu-și va mai vedea copiii. Așa că și-a luat soția și joi, la orele amiezei, s-au înființat în curtea complexului d epe Bulevardul Epureanu și au trecut la contraatac. Urlând și proferând tot felul de insulte și amenințări la adresa personalului instituției, cei doi urlau ca din gură de șarpe că își vor copiii înapoi. Personalul centrului a încercat să-i potolească, însă nu au avut cu cine se înțelege. Ba chiar la un moment dat au devenit atât de agresivi, încât s-au luat la bătaie cu doi dintre paznicii instituției. Nici intervenția psihologului Ionel Brătianu, șeful CPRUCANE, nu a avut nici un efect, cei doi fiind orbiți de furie. În consecință, s-a apelat 112 și la fața locului a sosit o echipă mobilă a Jandarmeriei Române, care a reușit imediat să-i potolească pe cei doi, după care i-au condus la sediu pentru continuarea cercetărilor.

cprucane_barlad”Pur și simplu nu au vrut să înțeleagă că ceea ce vor ei, adică să-și ia copiii înapoi acasă, nu se poate face așa bătând din palme. Sunt niște proceduri și niște legi de respectat. Iar odată ce a fost dispusă separarea copiilor pe cale de sentință civilă nu se poate realiza revenirea copiilor în familie. Nu au înțeles acest lucru, au devenit recalcitranți, drept pentru care s-a solicitat intervenția organelor de ordine”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Potrivit specialiștilor de la Protecția Copilului, decizia de decădere din drepturile părintești este una cât se poate de întemeiată. Contextul familial (dacă poate fi numit așa) în care creșteau cei patru copii era unul infernal, care periclita sănătatea și dezvoltarea ulterioară acestor copii. Faptul că erau forțați în permanență să iasă pe străzi pentru a cerși bani sau mânacre de la trecători, a atârnat greu în luarea acestei decizii radicale. De multe ori, însăși mama copiilor era văzută la cerșit, împreună cu cei mici. Iar teritoriul lor era localizat mai ales în preajma bisericilor din oraș, acestea oferind un vad bun pentru a apela la mila creștinilor. Familia a fost monitorizată mai mult timp și în ciuda avertismentelor, cei doi părinți au continuat să-și trateze proprii copii ca pe niște unelte de făcut bani, niște prolifice ”surse de finanțare”. În momentul de față, soții Ungureanu sunt cercetați de oamenii legii, urmând a fi trași la răspundere pentru scandalul provocat.

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: