Home » Social » Alocațiile pentru copii din străinătate, un venit frumușel și sigur pentru vasluieni

Alocațiile pentru copii din străinătate, un venit frumușel și sigur pentru vasluieni

Tot mai mulți vasluieni care muncesc legal în străinătate renunță la alocația copiilor din România în favoarea celei din țara în care sunt angajați. Numai de la începutul anului, Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială Vaslui a înregistrat câteva sute de cereri de trecere la alocația europeană.

Vasluienii plecați la muncă peste hotare au prins gustul alocațiilor europene. Angajați în țări mult mai generoase în privința alocației pentru copii, oamenii pot primi chiar și de șase ori mai mult decât ceea ce oferă statul român lunar pentru creșterea unui copil. Ca exemple, în Germania alocația este de 130 de euro, iar în Marea Britanie de 100 de lire.

De la începutul anului, instituția noastră a prelucrat 710 cereri privind acordarea alocației europene. Cele mai multe solicitări sunt pentru Italia, Germania, Austria, Irlanda, Luxemburg și Suedia. Pentru a beneficia de alocația europeană pentru copii lor, solicitanții trebuie să fie salariați, să desfășoare activități independente sau să se afle în șomaj în urma unei activități prestate în alt stat decât România”, a declarat directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliță.

În funcție de situația existentă, o familie poate primi alocație atât în România, când un părinte muncește în țară, cât și în străinătate, când soțul sau soția lucrează acolo. Numai că, din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul roman. Atunci când ambii părinți lucrează în străinătate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: