Home » Sanatate » În comunele cu mai puțin de 2.000 de locuitori vor dispărea medicii de familie

În comunele cu mai puțin de 2.000 de locuitori vor dispărea medicii de familie

Mii de pacienți din mediul rural vor bate drumurile spre orașe, fie și pentru o banală răceală, indiferent cât de departe s-ar afla de cel mai apropiat oraș, din cauză că medicii  de familie din comunele județului vor lipsi cu desăvârșire. Semnalul de alarmă a fost tras de Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Pensionarilor (CJP). Ieri, în ședința Comisiei de dialog social pentru problemele persoanelor vârstnice, Mihaela Vlada, directoarea Direcției de Sănătate Publică, a declarat în fața auditoriului că problema dispariției medicilor este doar începutul.

Ioan Stamate, președintele CJP  Vaslui, a sesizat că în comuna Pochidia, în care a fost construit un dispensar nou, cu toate facilitățile, nu mai există medic de familie, și că în alte două comune,  Ivești și Coroiești vor dispărea medicii.

Mihaela Vlada a declarat că se vor încerca niște demersuri, dar că pe posturile de medici  de familie care au fost făcute publice nu au existat nici  ofertă, situația fiind mai mult decât îngrijorătoare: „Sunt doi ani de când niciun medic de familie nu a fost interesat de județul Vaslui”.

În timp ce managerii din sistemul sanitar  se scuză continuu, singura certitudine este că mii de pacienți, care locuiesc în comune cu mai puțin de 2.000 de locuitori vor avea probleme grave în ceea ce privește tratamentul ambulatoriu. Din moment ce medicii  de familie trăiesc din serviciile medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în comunele mici, cu decontări infime,  medicii vor pleca în străinătate. Cel puțin, asta susține șefa DSP Vaslui. Având un număr extrem de mic de pacienți, medicii de familie ajung să trăiască lunar, cu un salariu minim pe economie. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: