Home » Social » Încă șase militari de elită pleacă în Afganistan!

Încă șase militari de elită pleacă în Afganistan!

de Răzvan CĂLIN

Ieri, pe platoul Garnizoanei Militare din Bârlad s-a desfășurat ceremonialul de plecare în misiune a acestei echipe speciale de militari.

Ieri, de la ora 11.15, la sediul Regimentului 52 Artilerie Mixtă ”General Alexandru Tell” s-a derulat un ceremonial special dedicat plecării în misiune pe teatrul de operații din Afganistan a unei serii de militari români. Este vorba despre o grupă formată din șase ofițeri, avândul în frunte pe locotenent-colonelul Adrian Grosu. Trebuie spus că acesta este singurul ofițer bârlădean dintre cei șase, însă întreaga grupă s-a pregătit intens pentru această misiune specială, în ultimele două luni, în unitatea militară de la Bârlad.

La ceremonie a fost prezent și colonelul Ștefan Cernat, reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFÎ), care a citit extrasul din ordinul de misiune. După care a urmat tradiționalul serviciu religios  susținut de un sobor de preoți în frunte cu preotul Nicolae Negru. Festivitățile s-au încheiat cu defilarea trupelor regimentului. Cei șase militari români vor pleca în misiunea în a doua jumătate a lunii iulie și vor rămâne în Afganistan până în februarie 2017. Principala lor misiune va fi aceea de a pregăti și antrena militari din armata afgană. În termeni cazoni, este vorba despre o așa numită echipă A.I.A.T (Army Institutional Advisory Team), rotația a IV-a, în cadrul misiunii ”Resolute Support” din Afganistan.

loc.col_grosu_adrian”În primul rând vreau să vă spun că mă bucur că fac parte din Regimentul 52 Artilerie Mixtă «General Alexandru Tell» din Bârlad. Toți membrii echipei au mai fost în misiuni similare, sunt cel puțin la a doua de acest gen. Asta nu poate decât să ne ajute în realizarea viitoarei misiuni. Ne-am bucurat și ne bucurăm de suportul familiilor noastre, care ne-au sprijinit în permanență, deși nu le este deloc ușor nici lor. Putem spune că sunt învățați, având în vedere că nu suntem la prima misiune. Dar, împreună vom trece și peste aceste momente”, ne-a declarat locotenent-colonelul Grosu.

Este cea de  a patra serie pe care unitatea militară de la Bârlad o pregătește și o trimite pe teatre de operațiuni externe. Deși la prima vedere poate părea o misiune ceva mai lipsită de pericole, lucrurile nu stau chiar așa. Chiar dacă cei șase militari români vor juca mai mult rolul de profesor pentru omologii afgani și nu vor avea avea misiuni de combat, totuși riscurile rămân extrem de ridicate, ca de altfel în orice zonă de conflict armat. Le urăm misiune ușoară și să revină acasă teferi și nevătămați!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=G3jcMFffrlQ&w=560&h=315]

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: