Home » Invatamant » Ce sunt asteroizii și cum ne putem apăra de ei!

Ce sunt asteroizii și cum ne putem apăra de ei!

de Răzvan CĂLIN

Este tema unei acțiuni derulată de Asociația Astronomică ”Sirius” la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bârlad au participat la o acțiune organizată de Asociația Astronomică ”Sirius”, axată pe o tematică interesantă: riscurile de impact cu asteroizii și metodele prin care Pământul poate fi protejat.

Acțiunea a fost generată de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România (ESERO România), mai ales că anual, pe 30 iunie, se marchează Ziua Asteroidului. Activitatea a avu loc la sediul organizației (care funcționează în interiorul Liceului ”Mihai Eminescu”) și s-a bucurat de prezența mai multor elevi și cadre didactice.

”Au fost prezentate, în primul rând, informații generale despre asteroizi: ce sunt, ce loc ocupă în cadrul corpurilor cerești, caracteristici, diferențele dintre asteroizi și comete, compoziția, forma lor etc. În același timp, s-a discutat și despre urmările pe care l-ar avea impactul unui asteroid cu Pământul. Din fericire, spre deosebire de alte dezastre naturale, știm cum să prevenim impactul cu un asteroid. Din cei aproximativ un milion de asteroizi din sistemul nostru solar, au potențialul de a lovi Pământul și distruge un oraș, mai puțin de 10.000 (doar un procent) dintre ei. Avem tehnologia necesară pentru a schimba această situație. Activitatea realizată a atras atenția asupra importanței domeniului apărării planetare. Evenimentul ASTEROID DAY este o campanie de conștientizare la nivel mondial prin intermediul căreia oamenii din întreaga lume află mai multe despre asteroizi, pericolul lor de impact și măsurile pe care le putem lua pentru a proteja planeta, familiile, comunitățile și generațiile viitoare de la un posibil impact cu asteroizi”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației ”Sirius”.

Data de 30 iunie pentru a marca aceste eveniment nu este aleasă întâmplător. Exact în această zi, dar în urmă cu 108 ani (30 iunie 1908), în apropiere de râul Podkamennaia Tunguska, din Ținutul Krasnoiarsk, Rusia, a avut loc cel mai mare impact al unui asteroid cu Terra din istoria recentă. Explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2.150 kilometri pătrați. Se estimează că unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. O explozie de această amploare este capabilă să distrugă o zonă metropolitană mare, ceea ce a dus, la acea vreme, la inițierea discuțiilor privind strategiile de apărare anti-asteroid.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: