Home » Sanatate » Lista celor 23 de comune din județul Vaslui care vor rămâne fără medici de familie

Lista celor 23 de comune din județul Vaslui care vor rămâne fără medici de familie

În viitorul apropiat, în 23 din cele 81 de comune din județul Vaslui serviciile medicale prestate de medicii de familie vor fi grav afectate. În unele comune vor dispărea medicii de familie, iar în altele, în care lucrează doi medici va rămâne doar unul- ceea ce va complica activitatea de specialitate. Potrivit statisticilor realizate de Direcția Județeană de Statistică, în comune vizate, numărul de pacienți care revin la un medic de familie este de sub 2.000. Din această cauză, veniturile lunare ale medicilor au valoarea salariului minim pe economie.

La ultima ședință a Consiliului Județean al Pensionarilor, Ioan Stamate, președintele CJP  Vaslui, sesiza faptul că în comuna Pochidia, în care există un dispensar nou, nu există medic de familie. De asemenea, președintele CJP Vaslui prevedea faptul că în  comunele  Ivești și Coroiești vor dispărea doi medici de familie. Fenomenul este mult mai grav însă, căci  la nivelul județului Vaslui, în 23 de comune, numărul de pacienți care revin la un medic de familie este sub 2.000. Aceste comune sunt: Alexandru Vlahuță, Arsura, Bălteni, Blăgești, Bogdana, Bogdănița, Boțești, Codăești, Crețești, Dodești, Dumești, Fruntișeni, Ibănești, Ivănești, Lunca Banului, Oltenești, Oșești, Pochidia, Poienești, Solești, Tutova,Viișoara și Zăpodeni.

În unele din aceste comune, lucrează doi medici de familie, însă în cel mai scurt timp unul din ei va dispărea. Acest lucru  îi va suprasolicita pe medicii rămași , iar cei care vor suferi sunt pacienții.

Mihaela Vlada, director executiv al Direcției de Sănătate Publică declara că în ciuda demersurilor făcute, medicii de familie nu sunt interesați de județul Vaslui. Din moment ce fiecare medic de familie își câștigă salariul, prin prestarea de servicii medicale ce sunt decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în cele 23 de comune menționate, cu o populație redusă, decontările sunt foarte mici, fapt care îi determină pe medici să renunțe la joburi. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: