Home » Sanatate » Eficientizare prin informatizare la Centrul Județean de Transfuzii din Bârlad

Eficientizare prin informatizare la Centrul Județean de Transfuzii din Bârlad

Programul de informatizare a centrelor de transfuzii a fost implementat și la Bârlad. Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, cu sediul la Bârlad, s-a racordat la sistemul informatic coordonat de Institutul Național de Hematologie, implementat sau în curs de implementare în toate centrele de transfuzie din țară.

Lucrăm mult mai eficient având acces la datele persoanelor care vor să doneze. Introducem în program CNP-ul și aflăm date despre donările anterioare, data ultimei donări sau date despre analizele medicale recoltate în centrele de transfuzii la care a apelat donatorul. Aflăm inclusiv dacă donatorul a fost în penitenciar sau nu, și dacă da, putem să ne informăm despre starea de sănătate a acestuia din penitență”, ne-a declarat dr. Violeta Nistor, directoarea Centrului de Transfuzii Bârlad.

Deși sistemul informatic prevedea inițial conexiunea centrelor de transfuzii cu baza de date a CJAS-urilor, până acum nu s-a realizat acest lucru.

Este foarte important să știm cât mai multe lucruri despre starea de sănătate a donatorilor, despre bolile cronice de care suferă, date pe care nu le putem afla decât de la CJAS, pacientul, de multe ori, mințind sau evitând să ne spună astfel de lucruri”, a mai spus dr. Violeta Nistor.

Conform protocolului, donatorul trebuie să prezinte la donare o adeverință de la medicul de familie, dar, în unele cazuri, nici medicii de familie nu sunt informați de către pacienți în legătură cu bolile de care suferă. Există o serie de afecțiuni care fac inutilizabil sângele donat.

Donatorii donează sânge pe propria răspundere. Întâi are loc donarea și apoi setul de teste de analize pentru sângele donat. Indiferent de rezultatul analizelor, care uneori nu sunt compatibile cu transfuziile de sânge, donatorul primește drepturile care i se cuvin, inclusiv bonurile valorice. Conform statisticilor, aceste drepturi sunt principalul motiv al donării în România”, a adăugat dr. Violeta Nistor.

La Centrul de Transfuzii Bârlad, donările se mențin în mod obișnuit la o medie de 20 de donări pe zi. Donatorii nu dau năvală, iar donările în grup, cu angajați ai instituțiilor, au devenit foarte rare. Momentan, Spitalul «Beldiman» are un stoc satisfăcător de sânge pentru transfuzii, cu un ușor deficit pentru grupa de sânge A II negativ. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: