Home » Social » S-a rupt pământul în două în fața Bisericii Domneasca

S-a rupt pământul în două în fața Bisericii Domneasca

O avarie de proporții a avut loc ieri în plin centrul Bârladului, exact în fața Bisericii Domnesca, unde un jet puternic de apă a tâșnit de-a dreptul din pământ ca o fântână arteziană. În cateva ore, strada și trotuarele au fost inundate. Circulația a fost practic blocată, nici trecătorii și nici conducătorii auto neavând curaj să înainteze prin apa ce bolborosea continuu.

avarie-apa-centru6După sosirea echipajelor Aquavas, care au excavat pamântul la adâncime de peste doi metri, a fost detectat și vinovatul: conducta de apă a orașului a cedat, nerezistând ruginii și uzurii.

E foarte probabil ca apa să se fi acumulat în subteran, începând cu ceva mai mult timp înainte de ziua de ieri, dar a prins putere să erupă abia după ce nu a mai avut unde să se scurgă. Vreme de peste opt ore, muncitorii de la Aquavas au stat înfundați în pământul mâlos încercând să remedieze stricăciunea.

„O țeavă veche, având dimensiunea de 400 de milimetri, s-a spart. Este unul dintre evenimentele de care avem parte din cauza vechimii rețelei de apă”, a declarat, pentru Est News, Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad.avarie-zilel-culturale-ungureanu

Din fericire, echipele au putut interveni fără a fi nevoie de întreruperea furnizării apei la robinetele bârlădenilor.

”Am recurs doar la diminuarea presiunii, așa încât, de la etajele doi în sus, apa a curs cu presiune mai mică”, a mai precizat Ungureanu.

De mulți ani, avariile la conducta de apă potabilă a orașului sunt o obișnuință. Periodic, țevile plesnesc .Cauzele avariilor sunt multiple, dar toate se leagă de vechimea țevilor. Cele mai vechi țevi de apă potabilă din oraș au o vechime de peste 60 de ani. Proiectanții acelor vemuri nu avarie-apa-centru2le-au dat o durată de viață mai mare de 25 de ani, în condițiile de trafic și tinând cont de infrastructura de atunci.

Înlocuirea țevilor nu s-a facut nici acum, după mai bine de 50 de ani. În plus, evoluția si-a spus, la randul ei, cuvântul: înainte de 1989 se practica metoda de “îndesire” a blocurilor. „Îndesirea” este un termen consacrat în rândul constructorilor din perioada comunistă. Acolo unde exista un spațiu între blocuri se construia alt bloc, sub denumirea de “plombă”. Acest sistem nu s-a corelat cu refacerea rețelelor de apă și canalizare care au rămas la secțiunile inițiale, fapt care favorizează obturări și colmatări în orice moment. Un aport considerabil îl are și traficul rutier, care produce vibrații puternice. Locurile sensibile pocnesc și fac ca apa să țâșnească din pământ.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: