Home » Sanatate » Ce a ”otrăvit” mâncarea servită la pomana din Puiești care a băgat în spital 10 oameni!

Ce a ”otrăvit” mâncarea servită la pomana din Puiești care a băgat în spital 10 oameni!

de Răzvan CĂLIN

Concluziile spre care se îndreaptă ancheta autorităților sanitare par să întărească o ipoteză: condițiile de preparare a mâncărurilor servite la pomană nu au fost igienice.

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) și de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au definitivat ancheta în cel de al doilea caz de grav de toxiinfecție alimentară petrecut în această vară pe raza comunei Puiești. Vorbim despre o pomană organizată la o familie din satul Ruși, în urma căreia nu mai puțin de 10 persoane (șase copii și patru adulți) au ajuns la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, fiind diagnosticați cu toxiinfecție alimentară.

Din punctul de vedere al inspectorilor veterinari, lucrurile sunt cât se poate de clare: toate produsele neprocesate din care s-au luat mostre sunt OK. Medicul veterinar Gabriela Botoi, șefa Biroului pentru siguranța alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Vaslui, a declarat pentru Est News: ”Noi am avut sarcina de a analiza probele luate de la produsele alimentare neprocesate: carnea de pasăre, carnea tocată, pâinea, sucurile, berea etc. Finalmente, analizele au ieșit bune, totul încadrându-se în parametrii conformi cu legislația în vigoare. Deci, din perspectiva noastră, lucrurile sunt în regulă. Acum, se pare că problema este din punctul de vedere al condițiilor în care s-au preparat mâncărurile servite la pomană. Dar asta nu mai ține de noi, ci de colegii de la DSP Vaslui”.

Într-adevăr, se pare că inspectorii DSP Vaslui au descoperit că toate necazurile au pornit de la condițiile în care a fost pregătită mâncarea la acest praznic. Vorbim inclusiv despre temperaturile extrem de ridicate din acea perioadă (caniculă), condițiile de igienă ale spațiului în care s-a gătit, modul de depozitare etc. Ba chiar se pare că echipele DSP au descoperit că inclusiv apa care s-a folosit la prepararea mâncărurilor provine dintr-o sursă ai cărei parametri biologici și chimici nu corespund consumului uman.

vlada”Într-adevăr, vorbim despre condițiile igienico-sanitare, despre o posibilă contaminare în momentul preparării. Însă, mâine (joi, 7 iulie, n.r.) vom trimite la Ministerul Sănătății raportul privind închiderea anchetei și tot atunci vă vom transmite și dumneavoastră rezultatele anchetei”, ne-a declarat Mihaela Vlada, șefa DSP Vaslui.

Pe 25 iunie, în gospodăria familiei Neculai și Nadia Tănase din satul Ruși a fost organizată o pomană, la orele amiezei. Ulterior, în cursul serii dar și de-a lungul nopții ce a urmat, tot mai mulți dintre cei care au participat la praznic au început să se simtă din ce în ce mai rău. În scurt timp, tot mai multe echipaje de ambulanțieri au început să facă ”naveta” între satul Ruși și Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. Per total, șase minori și patru adulți au fost internați în spitalul bârlădean, prezentând simptome caracteristice toxiinfecției alimentare: dureri abdominale, grețuri, vărsături și scaune diareice. În momentul de față, toți pacienții sunt în stare bună.

Este cel de al doilea caz de toxiinfecție alimentară din comuna Puiești, după cel petrecut în satul Rotari. Pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, elevii Școlii gimnaziale din acest cătun au participat la o masă festivă organizată la inițiativa părinților și a învățătoarei Daniela Suvac. A doua zi, însă, nu mai puțin de 25 de copii au început să se simtă foarte rău și au fost transportați și internați în spitalul din Bârlad, dar și în Spitalul județean de urgență Vaslui. În acest caz, concluziile anchetei comune DSP – DSVSA au arătat că vinovatul principal pentru îmbolnăvirea copiilor a fost apa din fântâna cu care s-au spălat o parte din alimentele servite. Analizele de laborator au arătat că apa era infestată cu bacteria E.coli și alte bacterii coliforme.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: