Home » Sanatate » Salmonella, E.coli și apa infestată au ”otrăvit” mâncarea pomenii din Puiești!

Salmonella, E.coli și apa infestată au ”otrăvit” mâncarea pomenii din Puiești!

de Răzvan CĂLIN

13 persoane au avut nevoie de internare și tratament medical, dintre care una mai este și acum sub supravegherea medicilor.

Echipa de control a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a definitivat ancheta în cazul focarului de toxiinfecție alimentară din satul Ruși, comuna Puiești. Așa cum am anticipat încă din ediția de ieri a cotidianului nostru, concluziile inspectorilor DSP au arătat că principala cauză a pomenii ”otrăvite” au fost condițiile de igienă extrem de precare în care s-a preparat și servit mâncarea.

Conform unui comunicat emis de conducerea DSP Vaslui, agentul etiologic incriminat în producerea acestui eveniment este Salmonella grup D. Cu alte cuvinte, cele 13 persoane care au suferit de pe urma praznicului s-au îmbolnăvit de salmoneloză. Mai mult, analizele de laborator au arătat că și apa era infestată cu diferite bacterii coliforme și era, automat, improprie consumului. Inspectorii sanitari au prelevat probe din toate alimentele care s-au servit la pomana respectivă – pilaf dulce cu stafide, sarmale, ardei umpluți, pulpe de pasăre prăjite – mai puțin coliva, din care nu au mai găsit nici o bucățică.

”În urma anchetei epidemiologice din probele biologice recoltate de la persoanele spitalizate si analizate la laboratorul spitalului din Bârlad, cât și din probele de alimente procesate și teste de sanitație analizate la laboratorul DSP Vaslui, s-au identificat : Salmonella spp., 2 probe pozitive la enterococ; la probele de preparate culinare pilaf dulce si ardei umpluti s-a gasit salmonella grupa D si peste 1100 UCF/g coliformi și E.coli; din sarmale și pulpe prajite de pasăre s-au găsit peste 1100 coliformi și E.coli iar la cele 2 probe de apă recoltate din fântâna de lângă locuința familiei Mihăilă Aurica (unde s-a organizat pomana, n.r.) și de la rezervorul din curtea acesteia, rezultatele găsite arată o contaminare importanta cu coliformi și E.Coli”, se precizează într-un comunicat emis și de cei de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui.

Autoritățile locale au fost nevoite să marcheze fântâna cu inscripția ”Apa nu este bună de băut”. De asemenea, edilii din Puiești sunt obligați să efectueze operațiuni de curățare și igienizare a sursei de apă, iar în urma unui nou set de analize se va stabili dacă oamenii vor mai putea folosi sau nu apa din această fântână.

”Condițiile igienice în gospodăria unde au fost preparate alimentele au fost deosebit de precare. Localitatea Ruși nu dispune de sistem centralizat de aprovizionare cu apă potabilă și nici de sistem de canalizare. Alimentele consumate care au mai fost găsite  în gospodărie în momentul efectuării anchetei epidemiologice au fost interzise consumului”, se mai precizează în comunicatul de presă emis de DSP Vaslui.

De altfel și cei de la DSVSA Vaslui au atras atenția că praznicul respectiv s-a desfășurat în condiții mai mult decât improprii și că mâncarea a fost preparată în condiții igienice care au lăsat de dorit: ” În urma coroborării rezultatelor obținute în urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente și a probelor biologice recoltate de la persoanele afectate precum si din contextul epidemiologic,  rezultă că sursa infecției este reprezentată de consumul de alimente contaminate (ardei umpluți și pilaf) cu salmonella  (posibil  cu  salmonella grup D). Ca factori favorizanți sunt condițiile neigienice de manipulare, preparare și servire, apa contaminată microbiologic, contactul cu muște, mâini, suprafețe și ustensile murdare, praf și posibil contact cu dejecte de păsări din curte (găină și rața) sau cu dejecte de rozatoare (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile- peste 34-35 °C )”.

Reamintim că pe 25 iunie, în gospodăria familiei din satul Ruși a fost organizată o pomană, la orele amiezei. Ulterior, în cursul serii, dar și de-a lungul nopții ce a urmat, tot mai mulți dintre cei care au participat la praznic au început să se simtă din ce în ce mai rău. În scurt timp, tot mai multe echipaje de ambulanțieri au început să facă ”naveta” între satul Ruși și Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. Per total, șapte minori și șase adulți au fost internați în spitalul bârlădean, prezentând simptome caracteristice toxiinfecției alimentare: grețuri, vărsături, numeroase scaune apoase, cefalee, dureri abdominale, febră. În momentul de față, doar un singur adult, un bărbat în vârstă de 60 de ani, mai este încă internat în spital din cauză că suferă de mai multe afecțiuni.

Este cel de al doilea caz de toxiinfecție alimentară din comuna Puiești, după cel petrecut în satul Rotari. Pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, elevii Școlii gimnaziale din acest cătun au participat la o masă festivă organizată la inițiativa părinților și a învățătoarei Daniela Suvac. A doua zi, însă, nu mai puțin de 25 de copii au început să se simtă foarte rău și au fost transportați și internați în spitalul din Bârlad, dar și în Spitalul județean de urgență Vaslui. În acest caz, concluziile anchetei comune DSP – DSVSA au arătat că vinovatul principal pentru îmbolnăvirea copiilor a fost apa din fântâna cu care s-au spălat o parte din alimentele servite. Analizele de laborator au arătat că apa era infestată cu bacteria E.coli și alte bacterii coliforme.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: