Home » Sanatate » Cod roșu la spitalul bârlădean! Soluția salvatoare stă în mâinile bârlădenilor

Cod roșu la spitalul bârlădean! Soluția salvatoare stă în mâinile bârlădenilor

Situație de avarie, la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, semnalată de medicul Ion Chilinciuc, șeful secției ATI, la raportul de gardă al medicilor de vineri, 8 iulie: rezerva de sânge din grupele cu Rh negativ s-a epuizat, iar cantitatea de sânge din celelalte grupe s-a redus drastic.

Dacă la începutul săptămânii trecute nu erau probleme cu rezerva de sânge de la Spitalul „Elena Beldiman”, câteva zile mai târziu lucrurile s-au schimbat.

Operațiile programate nu au fost amânate pentru că, din fericire, pacienții ce urmau să suporte intervenții chirurgicale aveau grupe de sânge cu Rh pozitiv. Dacă ar fi fost și pacienți cu Rh negativ, situația s-ar fi complicat. Transfuziile nu țin cont de week-end, de multe ori, trebuind efectuate rapid pentru a fi salvată viața pacientului. Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Bârlad asigură, cât de cât, necesarul de sânge pentru spitalul bârlădean, dar sunt și momente în care  nu poate să răspundă prompt cererilor spitalului, având în vedere numărul mare de pacienți care au nevoie de transfuzii la un moment dat.

Dacă CTS poate asigura cantitatea de sânge din grupele cu Rh pozitiv fără probleme, în privința grupelor cu Rh negativ, apar sincope deoarece numărul donatorilor cu astfel de grupe este destul de mic. Medicii bârlădeni fac un apel către persoanele cu grupe de sânge cu Rh negativ să doneze sânge, pentru a veni astfel în ajutorul celor internați în spitalul bârlădean, a căror viață depinde de transfuziile sanguine. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: