Home » Social » Alimente expirate și multe alte nereguli, descoperite de CJPC Vaslui!

Alimente expirate și multe alte nereguli, descoperite de CJPC Vaslui!

În luna iunie CJPC Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici: comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite (condimente alimentare, blat pentru tort, ingrediente diverse, gris, ojă, pastă pentru ras, deodorante, gel păr colorant, var, insecticid). Erau comercializate produse alimentare neconforme, cum ar fi vin opalescent și cu sedimente, suprafețe la carnea de pasăre congelată uscate/arse din cauza contactului direct cu gheața, ambalajele deteriorate). S-au descoperit condiții de depozitare/păstrare neconforme: în aceeași ladă frigorifică erau păstrate carnea de pasăre și înghețata. Inspectorii CJPC au intalnit si un caz în care sferturi posterioare de pui se vindeau în stare parțial decongelată. Se vindea pâine nepreambalată fără afișarea denumirii producătorului, a ingredientelor cu potențial efect alergen sau a prețului/kg.

S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comerciatii nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori, neafișarea avertismentului privind interzicerea/permiterea fumatului în unitate, comercializarea țigărilor la bucată, neafișarea prețurilor de vânzare sau a prețului pe unitatea de măsură și neafișarea denumirii unității și a orarului de funcționare. Nici vânzătorii de anvelope nu au scăpat și au fost amendați pentru comercializarea de anvelope auto uzate, nesortate în funcție de gradul de uzură. Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis.

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 51.102 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare în valoare de 6.973 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 244 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 219 acțiuni tematice de control și 25 acțiuni în colaborare la solicitarea altor organisme de control sau pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional un număr de 158 operatori economici, fiind aplicate 61 amenzi contravenționale în valoare totală de 143.000 lei și 60 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate un număr de 39 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 19 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, 11 reclamații au fost neîntemeiate, șapte reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. O reclamație nu a putut fi soluționată din cauza lipsei elementelor necesare cercetării, iar o alta a fost clasată. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: