Home » Invatamant » Lecție de viață: Povestea unei eleve care a devenit, în paralel, performeră la bacalaureat și mamă!

Lecție de viață: Povestea unei eleve care a devenit, în paralel, performeră la bacalaureat și mamă!

Maria Elisa Pălimaru, eleva care a uimit o țară întreagă prin curajul și sârguința sa, s-a destăinuit reporterilor Est News și a povestit, cu simplitate, cum a reușit să ocupe locul III pe județul Vaslui între candidații cu cele mai bune medii la examenul de bacalaureat, în ciuda faptului că trebuia să aibă grijă și de fiica sa, pe care a născut-o în urmă cu șapte luni.

Cu o forță și un curaj demne de un om mare, o elevă din Vaslui – Maria Elisa Pălimaru – dă o lecție de viață mai rar întâlnită. Fostă elevă a Liceului Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, ea reușit să obțină a III-a medie cea mai bună din județ la examenul de bacalureat, deși (atenție!) în urmă cu șapte luni a devenit mamă.

La doar 17 ani, a înfruntat prejudecățile, a zâmbit, printre lacrimi, greutăților, a ținut capul sus și, de Craciun, și-a strâns la piept fetița, acum în vârstă de șapte luni.

Maria Palimaru a depășit toate obstacolele și, după o muncă susținută, a obținut media 9,96 la examenul de bacalaureat, urcând astfel pe a treia treaptă a podiumului în clasamentul județean. Familia, profesorii și colegii ei sunt mândri de tânăra mămică, o fată care nu-și dorește acum decât să își croiască un drum sigur în viață, alături de fetița și prietenul ei, un tânăr de 19 ani, la rândul său elev. Și mai ales, să-și împlinească un vis: acela de a fi arheolog.

Maria Pălimaru ne-a povestit emoționată cum a fost ultimul an din viața ei. A ramas însarcinata cu un coleg de la un alt liceu din oras, cu un an mai mare. Speriată, bulversată, a ascuns acest lucru, în primele luni. I-a vorbit mamei deschis când sarcina era avansată și nu se mai putea face nimic. A urmat o perioadă grea. Mama Mariei a suferit un soc, a cerut chiar ajutorul unui psiholog, s-a mobilizat treptat și a decis că fericirea fiicei sale e pe primul loc. Au cerut ajutorul conducerii liceului, care le-a asigurat pe cele două că Maria nu trebuie să renunte la școală, mai ales că era în clasa a XII-a și avea rezultate excepționale la carte.

trio_palimaru1

”Cu voia lui Dumnezeu, am ramas insarcinata si tot din voia Lui nu am renuntat la sarcina!”

Cu o mândrie și o dragoste cum numai în ochii și glasul unei mame poți să citești, Maria și-a prezentat fiica jurnaliștilor de la Est News: ” Ea este Amelia Nicoleta, fetita mea si are 7 luni. E foarte cuminte fata de alti copii. Nu a plans, stă cuminte mai tot timpul. Când doarme pot invata, pot face un exercitiu, un eseu. Domnii profesori au fost intelegatori cu mine. Mi-au pus note nu doar pe teme, ci și pe discutii. La inceput a fost mai greu, dar acum ea imi stie programul, eu ii stiu programul, cand trebuie sa doarma, sa manance. Dintr-o intamplare, cu voia lui Dumnezeu, am ramas insarcinata si tot din voia lui Dzeu nu am renuntat la sarcina. Am cautat solutii sa pot merge la scoala. Nu am vrut sub nicio forma sa renunt sau sa inghet anul scolar, pt ca apoi imi era greu sa revin in ritm. Am terminat clasa a 11-a cu 9,96. Mai greu a fost sa ii spun mamei. A fost dramatic, tragic. M-am simtit prost. Am simtit ca am dezamagit. Aveau alte asteptari si a aparut sarcina. A fost greu pentru ca m-am marit deodata. Nu mai puteam face diferite activitati. Dar nu eram menajata. Faceam treaba acasa, trebuia sa invat, la scoala apoi tot timpul. Nu am vrut sa stau acasa. Eu prind din clasa. Conteaza mult sa aud eu ce spune profesorul. El dicteaza unele lucruri, dar vorbeste mult mai mult si spune lucruri interesante. Nu am vrut sa iau in calcul solutia asta a renuntatului la scoala si la viata mea. Eu sunt mandra de realizarile mele scolare. Altele, in afara de fetita, nu am”.

”A fost ușor la bac!”

Maria ne-a mai spus că este într-o relație foarte bună cu tatăl fetiței și că urmează să se căsătorească. Dar mai întâi trebuie să-și termine studiile amândoi și să își găsească fiecare câte o slujbă pentru a se putea întreține pe ei și copila lor.

Cât despre bac și despre ceea ce vrea pe viitor de la viață, Maria ne-a mărturisit foarte dezinvoltă: ”A fost usor la bac. Au fost cam aceleasi subiecte ca la simularea din martie. Mai mult am invatat pentru simulare decat pentru bacalaureat. Acum am repetat. Ce m-am stresat sa invat atunci intr-o saptamana la trei materii, acum am invatat intr-o luna, usor, dupa un program bine stabilit. Ma asteptam sa fie mai greu, dar a fost destul de usor. Prima mea optiune pentru facultate a fost Istorie, la Arheologie. Dar nu stiu daca pot face asta cu adevarat,. Intervine si situatia financiar, din ce stiu nu e un domeniu platit bine. Eu am sperante mari pentru ca piata e plina de avocati, economist, domenii bine platite. Multi se duc spre ele, la un moment dat piata va fi plina. Îmi doresc sa fac altceva, sa fiu diferita. Mi-a placut dintotdeauna sa fiu diferita”.

dana_palimaru_mama

”Toate lacrimile mele s-au transformat in bucurie!”

Cu totii au sustinut viitoarea mamica si eleva, care a continuat sa invete si sa faca naveta in vaslui, in fiecare zi, de la Laza. In decembrie, a venit pe lume Amelia Nicoleta, un copil sanatos, de 4.1 kg, o frumusete si o bucurie pentru toti. Bunica si-a luat in serios rolul de parinte pentru cea mica, iar Maria a strans din dinti si a terminat prima clasa a 12-a . Maria mai spune ca relatia ei cu parintii este una foarte solida si ca fara ajutorul lor nu ar fi ajuns aici.

Dana Pălimaru, mama Mariei, ne-a povestit, la rândul ei vizibil emoționată: Am sustinut-o foarte mult, foarte intens in ultima perioada. Doar de invatat s-a ocupat, noi avema grijă de fetita. Dovada sunt si rezultatel. Cand am aflat că e însărcinată, era prea tarziu. Am incurajat-o sa mearga la scoala. “Ai facut-o, iti asumi situatia!”, așa i-am spus. Am mers la scoala si am vorbit cu profesorii, toti au spus ca nu e nicio bariera, ea trebuie sa isi continue studiile: ”E un copil bun, dumneavoastră sa o sustineti!”. Mie mi-a fost greu la început pentru că oamenii la tara au prejudecati. Dupa ce a nascut fetita, totul a fost normal. Trebuie sa fim realisti, cu picioarele pe pamant. Eu am facut o depresie, am mers la psiholog, asa sunt mamele. Sotul meu a suportat mai usor. Dar, iată că finalmente toate lacrimile mele s-au transformat in bucurie. Faptul că atâta lume m-a sunat și pe mine și pe ea, să ne felicite pentru reușita ei, asta e cel mai frumos lucru care se poate întâmpla unei mame”.

maria_palimaru_cu_mama

La rândul său, profesorul Cătălin Ignat, directorul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, a ținut să o felicite pe Maria Pălimaru: ”Ea a terminat clasa a XII-a pe primul loc, iar la bac a ieșit pe locul III pe județ. Pentru asta să știți că a depus un efort deosebit! O felicităm pe ea, pe părinții ei și sperăm să facă o figură frumoasă și în învățământul superior”. (Daniel MICU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: