Home » Social » După caniculă, pensionarii vor ieși în stradă. Ei sunt împotriva pensiilor speciale

După caniculă, pensionarii vor ieși în stradă. Ei sunt împotriva pensiilor speciale

Imediat după ce va trece canicula, zeci de pensionari din județul Vaslui vor ieși în stradă pentru a protesta contra pensiilor speciale. În timp ce peste 80.000 de mii de pensionari din județ au în medie pensii de 708 lei, senatorii vor să introducă pensii nesimțite unor aleși locali care nu s-au remarcat cu nimic. Liderul pensionarilor din județ le-a transmis celor care vor pensii speciale că dacă vor venituri mari, să înceapă să cotizeze la sistemul privat de pensii.

Săptămâna aceasta, zeci de pensionari  din județul Vaslui ar putea ieși în stradă pentru a protesta împotriva pensiilor speciale. Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, ne-a declarat că oamenii sunt foarte nemulțumiți de inițiativa Senatului și că au început să vocifereze, ba chiar să-i înjure pe senatori. Pensionarii vasluieni sunt profund nemulțumiți de faptul că deși nu există fonduri pentru a se majora veniturile persoanelor vârstnice, s-a ajuns în situația în care legiuitorul vrea să acorde pensii speciale aleșilor locali.  Stamate i-a îndemnat pe cei care vor pensii speciale să cotizeze cât de mult vor la sistemul de privat de pensii pentru a obține venituri cât mai mari.

Potrivit ultimului anuar întocmit de Direcția Județeană de Statistică Vaslui în 2015 pentru anul 2014, la nivelul județului erau înregistrați 81.060 pensionari de asigurări sociale de stat și 20.914 pensionari cu pensii agricole. La nivelul anului 2014, cei peste 80.000 de pensionari beneficiau de venituri medii de 708 lei, iar pensionarii agricoli de pensii medii de 341 de lei. Supărările cauzate de valoarea infimă a drepturilor financiare de care beneficiază bătrânii din județ, amplificate de lipsa de jenă a senatorilor care au promovat proiectul de lege al pensiilor speciale îi va scoate în stradă pe oamenii care au contribuit la stat zeci de ani și care trăiesc acum de pe o zi pe alta. Din nefericire, bătrânii și-au ales în mod neinspirat perioada de proteste. În primul rând din cauza temperaturilor excesive și în al doilea rând, deoarece factorii  cu autoritate în problemele semnalate de pensionari sunt în concediu.

„Așteptăm să scadă puțin temperaturile pentru a ieși în stradă. Nu știu care vor fi efectele protestului nostru, căci în perioada aceasta parlamentarii sunt concediu. Oricum, noi trebuie să protestăm, căci așa nu se mai poate”, a declarat Ioan Stamate. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: