Home » Social » Ziua Franței, sărbătorită de Academia Bârlădeană

Ziua Franței, sărbătorită de Academia Bârlădeană

Ziua națională a Franței a fost sărbătorită de către Academia Bârlădeană cu două zile mai târziu, pe 16 iulie, din motive obiective care nu au avut legătură cu atentatele de la Nisa. Academia Bârlădeană a hotărât să organizeze acest eveniment pregătit din timp, având în vedere că Franța un rol important în cultura și tradiția culturală a poporului român. În semn de solidaritate cu poporul francez, cei prezenți la Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde a avut loc evenimentul, au ținut un moment de reculegere, iar revista lansată a avut atașată o bandă inscripționată cu textul „Nous sommes solidaires avec la France!”.

Ziua Frantei 4Sărbătorirea Căderii Bastiliei de către membrii Academiei Bârlădene a cuprins mai multe momente. Deschiderea evenimentului a aparținut dr. prof. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, după care prof. Elena Popoiu, vicepreședinta Academiei Bârlădene, a prezentat numărul 10 al suplimentului „Francophilie Roumaine”, știut fiind faptul că Academia Bârlădeană are un departament de francofonie în cadrul căreia apare această revistă.

„Acest număr al revistei are aplecare și către francofilie nu doar către francofonie. El cuprinde materiale în limba română ale francofililor de ieri și de astăzi, ale foștilor elevi de la Liceul «Mihai Eminescu», poeți francofoni, materiale care vin de la Catedra de franceză a Universității «Alexandru Ioan Cuza», materiale semnate de acad. C.D. Zeletin și traduceri ale unor poeți francezi consacrați”, a declarat profesoara Elena Popoiu.

Cu acest prilej, conform tradiției, a fost înmânată și o diplomă de excelență pentru francofonie. Anul acesta, diploma a fost acordată profesorului de limbă franceză Mihai Mintuță, pentru meritele sale în promovarea limbii franceze. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical în limba franceză susținut de elevele Dariana Comănescu, Miruna Diaconescu și profesorul Valeriu Arnăutu, care este un iubitor al șansonetei și al muzicii franceze, în general, participând la aproape toate concertele din țară ale artiștilor francezi consacrați, fiind singurul posesor al unui autograf de la Charles Aznavour.

Activitatea desfășurată sâmbătă dimineață la Pavilionul „Marcel Guguianu” s-a bucurat de un public numeros, format din francofili și francofoni bârlădeni.

Primarul Dumitru Boroș nu a putut fi prezent la eveniment dar, pe 14 iulie, a transmis un mesaj de felicitare primăriei din Vergeze, oraș cu care Bârladul este înfrățit, iar seara, după evenimentele tragice de la Nisa, a revenit cu un mesaj de solidaritate cu poporul francez, în aceste momente dificile. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: