Home » Sanatate » Focar de leucoză într-o fermă din Murgeni, unde peste o sută de vaci au fost depistate cu boala provocată de un virus

Focar de leucoză într-o fermă din Murgeni, unde peste o sută de vaci au fost depistate cu boala provocată de un virus

Un focar de leucoză, cu peste o sută de animale depistate cu boala provocată de un virus, a fost confirmat de către autoritățile sanitar-veterinare într-o fermă de bovine din orașul Murgeni, sursa cea mai probabilă a îmbolnăvirii vacilor, care vor fi sacrificate, fiind insectele.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a declanșat o anchetă epidemiologică într-o fermă de bovine din orașul Murgeni, acolo unde 108 vaci au fost depistate cu leucoză. Boala, provocată de un virus de tip C, a fost confirmată atât în laboratoarele proprii ale DSVSA Vaslui și ale Institutului pentru Diagnostic și Sănătate Animală, precum și într-unul particular în care s-au repetat analizele la solicitarea proprietarului fermei. Autoritățile sanitare au prelevat probe de la 130 de vaci, din cele 324 aflate în crescătorie, toate cele cu vârsta de peste 24 de luni.

În termen de 30 de zile, se va face asanarea fermei prin scoaterea animalelor bolnave și sacrificarea acestora într-un abator, carnea putând fi dată la consum în urma preparării termice. De asemenea, s-au interzis livrările de lapte de la vacile cu leucoză către procesatori. După sacrificarea tuturor animalelor pentru care probele au ieșit pozitive, ferma va intra într-un program de monitorizare în următorii ani, periodic prelevându-se probe de sânge de la animale pentru a se vedea dacă focarul a fost eradicat”, a declarat șeful Serviciului Control Oficial în Sănătate Animală din cadrul DSVSA Vaslui, Augustin Tătaru.

În urma primelor cercetări desfășurate în focar, autoritățile sanitar-veterinare au stabilit că insectele sunt sursa cea mai probabilă a îmbolnăvirii animalelor, în condițiile în care stabulația animalelor s-a făcut de către proprietar pe câmpul din apropierea fermei.

Focarul de la Murgeni este cel mai mare din ultimii ani din județul nostru cu care s-au confruntat specialiștii DSVSA. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: