Home » Justitie » Reținuți pentru contrabandă de țigări

Reținuți pentru contrabandă de țigări

Două persoane au fost reținute de polițiști și o alta este cercetată în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În urma activităților desfășurate de polițiști pentru prevenirea și combaterea contrabandei, în ultimele două zile au fost ridicate în vederea confiscării peste 51.000 de țigarete fără timbru de accizare.

Dinaur P., de 20 de ani, domiciliat fără forme legale în municipiul Bârlad, a fost identificat de polițiști în timp ce transporta 50.020 de țigarete de contrabanda. Țigaretele se aflau depozitate într-o cutie de carton și în saci menajeri, care se aflau în portbagajul autocamionului pe care îl conducea și în habitaclul acestuia. Polițiștii Serviciului Rutier Vaslui, în colaborare cu polițiștii Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni l-au identificat în trafic pe Șoseaua Națională din municipiul Vaslui.

Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au preluat cercetările în acest caz, iar tânărul a fost reținut pentru o perioadă de 24 ore. El este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice l-au reținut pentru o perioadă de 24 ore pe Costică S. , de 38 de ani, domiciliat în municipiul Bârlad. Acesta este cercetat pentru săvârșirea a șase infracțiuni de contrabandă. În perioada septembrie 2015 – iulie 2016, bărbatul a fost depistat de polițiști, pe raza municipiului Bârlad, în timp ce deținea spre comercializare sau comercializa diferite cantități de țigarete, fără respectarea legislației în domeniu. Cea mai recentă faptă a fost comisă de acesta luni. Polițiștii Biroului de Ordine Publică Bârlad și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, pe timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, l-au depistat în flagrant pe Costică S., care se afla pe strada Mihail Sadoveanu din municipiul Bârlad. Acesta oferea spre vânzare unei femei, domiciliată în municipiul Hunedoara, 540 de țigarete fără timbru de accizare. Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Bârlad pentru audieri.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiștii de investigare a criminalității economice pentru săvârșirea infracțiunii de deținere și vânzare de bunuri sau de mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia.

Un alt dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă a fost întocmit de polițiștii bârlădeni pe numele Mădălinei B., în vârstă de 17 ani, domiciliată în comuna Vinderei. Acesta a fost depistată în flagrant marți de o patrulă formată din polițiști de ordine publică și jandarmi într-un local din municipiul Bârlad. Tânăra deținea în mod ilegal, în vederea comercializării, 600 de țigarete de proveniență Republica Moldova. Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării, iar pe numele tinerei a fost întocmit dosar penal.

Pentru infracțiunea de contrabandă, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Sunt fapte asimilate infracțiunii de contrabandă și colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare. În acest scop polițiștii acționează în vederea identificării celor cu preocupări infracționale pe linia introducerii în țară a țigărilor de contrabandă. Dar îi au în vizor și pe cei care transportă, depozitează sau comercializează astfel de produse. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: