Home » Administratie » În timp ce există culturi mai eficiente, vasluienii cultivă în continuare cereale, care nu aduc profit

În timp ce există culturi mai eficiente, vasluienii cultivă în continuare cereale, care nu aduc profit

Cu toate că prețul de vânzare și subvențiile acordate pentru cereale sunt foarte mici, agricultorii vasluieni continuă să investească în acest tip de culturi, în loc să se orienteze spre alte tipuri de culturi agricole, mai bănoase. În timp de pe un hectar de grâu, proprietarii nu se aleg cu nimic, de pe aceeași suprafață de teren cultivată cu tutun, de exemplu, se poate obține un profit de cel puțin 1.000 de euro.

Potrivit Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui, până pe 19 iulie, agricultorii au reușit să recolteze 63% din culturile de grâu. Este vorba de 40.055 ha dintr-un total de 63.445 ha. Costul de producție a grâului pe o suprafață de 1 ha este de minim 1.500 de lei și de maxim 3.000 de lei, în cazul în care se aplică toate tratamentele chimice Gigel Crudu, directorul DAJ Vasluinecesare și se utilizează cele mai performanțe utilaje de pe piață. La prețul cel mai mic de producție, recolta medie este de 3,3 t/ha, care se poate vinde, în prezent, cu 0,52 lei/kg. Astfel, un agricultor încasează la hectar, în medie, în jur de 1.716 lei din vânzarea boabelor, sumă la care se adaugă o subvenție de aproape 675 de lei. Din cei 2.391 lei încasați per total, fermierul trebuie să amortizeze suma investită în cultivarea terenului (1.500 de lei), și să păstreze bani pentru următoarele lucrări agricole pe care le va face: arat, fertilizare, discuire, lucrări de însămânțare plus semințe, aplicare de pesticide, recoltat, transportat. Cu alte cuvinte, agricultorii care se ocupă de cereale nu fac profit. Din contra, cei care au credite la bănci sau nu dețin spații de depozitare, sunt obligați să vândă recoltele chiar pe câmp, spre bucuria speculanților, care le oferă prețuri derizorii.

Gigel Crudu, directorul DAJ, ne-a declarat că speculanții reprezintă o adevărată problemă: „În ceea ce privește cantitatea de grâu care s-a obținut în urma recoltărilor de până în prezent, nu doresc să fac nici o referire. Nu vreau să influențez prețul de comercializare al grâului, în detrimentul fermierilor”.

Culturile eficiente, ca tutunul dispar

Producția de tutun pe raza județului Vaslui a intrat anul acesta din nou în declin. Singurul fermier din județul Vaslui care a cultivat 3,5 ha de tutun pe raza comunei Ferești a înregistrat un mare eșec, căci va primi subvenții doar de pe 60 de ari, singura porțiune din suprafață de cultură care îndeplinește condițiile legale impuse de stat în vederea acordării acestui drept (densitate de plante, etc.). Deși recolta de tutun se vinde bine, cel puțin cu 1 euro/kg (de 9 ori mai mult ca prețul kilogramului de grâu) agricultorii vasluieni nu se arată interesați de a investi în această cultură. Motivele principale sunt că planta este pretențioasă și că majoritatea lucrărilor de cultivare presupun muncă manuală. În aceste condiții, suprafețele cultivate cu plante de tutun au scăzut de la 1.619 ha/ în anul 1989 , la mai puțin de 100 ha în ultimii șase ani. Anul trecut, fermierii vasluieni s-au hazardat și au cultivat tutun pe o suprafață de 86 ha, dar nu au reușit să satisfacă necesitățile plantelor. Pentru fiecare hectar de tutun cultivat, costurile de producție sunt în medie de 320 de euro și se recolteaază între 1.000 și 2.000 kg de frunze. Aceasta recoltă înseamnă încasări de minim 1.000 de euro, doar din vânzarea frunzelor de tutun. Dacă fermierul se ocupă în mod judicios de teren, el mai poate primi și o subvenție de 1.100 de euro/ha. Cu toate acestea, agricultorii preferă grâul. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: