Home » Social » Experiență-șoc pentru corul ”Armonia” din Iași în timp ce se afla în Franța: un vechi solist aproape că a făcut atac cerebral. Cu toate acestea, ”Armonia” a excelat!

Experiență-șoc pentru corul ”Armonia” din Iași în timp ce se afla în Franța: un vechi solist aproape că a făcut atac cerebral. Cu toate acestea, ”Armonia” a excelat!

Un bârlădean, membru al corului „Armonia” din Iași, a avut parte de o călătorie plină de neprevăzut cu ocazia participării la festivalul de muzică corală din Saint Maximin (sudul Franței). După două zile de mers cu autocarul, lui Florin Raimond Petrescu, membru cu state vechi al corului „Armonia”, i s-a făcut rău din cauza drumului, oboselii și căldurii și a fost internat de urgență, cu insuficiență pulmonară și simptome similare unui accident vascular cerebral, la un spital din Nisa.

Cor Armonia in 2014Așa a debutat șederea în Franța a membrilor corului „Armonia”, la prima participare la acest festival. Alături de Florin Raimond Petrescu a mai fost și bârlădeanca Ivona Măgdăliniș, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu”. Atât ea cât și ceilalți membri ai corului, în frunte cu dirijorul Valeriu Gâdei, au fost cu inima și cu gândul la Florin, care și-a dorit foarte mult să cânte în Franța, țară în care corul „Armonia” a mai participat la două festivaluri în anii trecuți, dar soarta a făcut ca și de această dată să rateze evenimentul.

În timp ce Florin a fost în comă indusă, timp de șapte zile, corul „Armonia” a reușit să exceleze în trei concerte susținute în localități diferite din zona Provence, să fie aplaudat la scenă deschisă și să i se ceară mai multe bis-uri. armonia-muzica1

Participarea corului «Armonia» la acest festival de muzică corală, unde au cântat coruri din toată lumea, a fost o reușită. Noi am susținut concertele în perioada 10-13 iulie, festivalul continuând până pe 31 iulie. A fost o muncă intensivă pe care am depus-o cu câteva luni înainte de festival, dar a meritat. Am concertat în trei locuri diferite, dar totul s-a conturat într-un concert cu foarte multe bis-uri. Două dintre corurile franceze au dorit să cânte împreună cu noi și au ținut ca eu să dirijez”, ne-a declarat Valeriu Gâdei, care este dirijorul corului universitar ieșean „Armonia” de 35 de ani.

Corul „Armonia” s-a prezentat în Franța cu piese corale din epoca renascentistă, madrigal și o rugăciune din muzica armonia-muzicaromânească. Corul ieșean s-a impus la festivalul din Saint Maximin, și odată cu acesta, și muzica corală din România. De fapt, participarea corului „Armonia” la acest festival nu a fost întâmplătoare. Corurile care evoluează în cadrul acestei sărbători muzicale sunt selectate pe baza unui portofoliu. Ceea ce a contat enorm în selectarea acestui cor a fost inovația dirijorului Valeriu Gâdei – corul virtual. Mai mulți soliști și-au trimis vocea înregistrată și după un montaj special s-a reușit realizarea unei piese corale, un tot unitar în care toate tipurile de voci se armonizează perfect fără a crea impresia că la bază stau niște secvențe separate.

Membrii corului „Armonia” s-au întors în țară pe 14 iulie. În momentul atentatului de la Nisa erau la granița de vest a României. Florin Raimond Petrescu a rămas pe patul de spital din Nisa, într-o stare îmbunătățită. A fost o călătorie plină de neprevăzut, care însă nu i-a descurajat pe membrii corului „Armonia”, care vor participa, la anul, la un nou festival în Franța, dedicat muzicii corale. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: