Home » Business » Ratingul de țară al României a coborât din cauza măsurilor populiste

Ratingul de țară al României a coborât din cauza măsurilor populiste

Fitch Ratings a retrogradat ratingul pentru datoriile pe termen lung în lei ale României la „BBB minus”, de la „BBB”, și a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la „BBB minus”, în ur ma modificării criteriilor aplicate ratingurilor României, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Fitch spune în primă fază că a coborât ratingul pentru lei din motive tehnice, însă completează că din pricina anului electoral au fost deja luate măsuri populiste și subliniază că mai sunt alegeri și în noiembrie.

Ratingul de țară al României a fost confirmat la „BBB plus”, calificativul pe termen scurt în valută a fost confirmat la „F3″ și a fost atribuit un nou calificativ pe termen scurt în monedă locală la „F3″.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiții).

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută la „BBB minus” și a retrogradat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în monedă locală la „BBB minus”, de la „BBB”.

Retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la „BBB minus”, de la „BBB”, este în linie cu ghidul actualizat inclus în Criteriile de rating suveran revizuite ale Fitch, din data de 18 iulie, și face parte dintr-o revizuire mai amplă a portofoliului de analiză, în urma căreia agenția a concluzionat că profilul de creditare al României nu mai susține un nivel al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală peste ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută.

Aceasta reflectă opinia Fitch că niciunul din cei doi factori citați în criteriile de rating care sprijină nivelul ridicat al ratingului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală nu sunt prezenți pentru România. Cei doi factori cheie sunt: fundamente solide ale finanțelor publice față de fundamentele financiare externe și tratamentul anterior preferențial al creditorilor în monedă locală față de creditorii în valută.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală ale României la „BBB minus” echilibrează perspectiva favorabilă de creștere economică în contrast cu politica fiscală sporită pro-ciclică și alegerile din noiembrie. În plus, poziția de debitor net extern mai mare decât media „BBB” și slăbiciunile structurale ale economiei rămân factorii care constrâng ratingul.

Fitch estimează că în 2016 și 2017 deficitul fiscal se va situa la 3% din PIB și, respectiv, 2,9% din PIB, rămânând neschimbat față de acum șase luni. Totuși, agenția continuă să scoată în evidență presiunile negative asupra sustenabilității fiscale pe termen mediu, ca rezultat al reducerilor importante de taxe din Codul Fiscal.

Vulnerabilitatea finanțelor publice este de asemenea scoasă în evidență pe fondul actualului ciclu electoral, în primul semestru din 2016 adoptându-se unele măsuri populiste, inclusiv o nouă lege a salarizării în sectorul public, care va intra în vigoare luna viitoare și va duce la majorarea cheltuielilor guvernamentale, precum și inițiativa legislativă promovată de Parlament pentru noi reduceri ale contribuțiilor la asigurările sociale.

Sursa; money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: