Home » Sanatate » Epuizați de muncă și copleșiți de lipsuri, ambulanțierii vasluieni sunt chemați de șefii de la București la parade și marșuri triumfale, de Ziua Ambulanței!

Epuizați de muncă și copleșiți de lipsuri, ambulanțierii vasluieni sunt chemați de șefii de la București la parade și marșuri triumfale, de Ziua Ambulanței!

de Răzvan CĂLIN

Cu un deficit drastic de personal calificat (mai ales medici specialiști) și autospeciale care numai printr-o minune încă mai funcționează, SAJ Vaslui trece prin cea mai neagră perioadă din istoria ultimelor trei decenii. Chiar și așa, o delegație formată din 10 ambulanțieri vasluieni, va trebui să participe la un ceremonial fastuos, dedicat Zilei Naționale a Ambulanței, ce se va derula miercuri la București.

Țara arde și baba se piaptănă, spune o vorbă din bătrâni care descrie perfect cam prin ce trece, actualmente, Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui. Mâine, 28 iulie, la București se va sărbători cu tot fastul Ziua Națională a Ambulanței. Parade, defilări, discursuri care mai de care mai pompoase din partea oficialităților, totul a fost gândit ca la carte. Din partea SAJ Vaslui, va trebui să participe o delegație formată din 10 angajați ai instituției, care încă de astăzi (27 iulie) vor pleca spre Capitală pentru că este programată și o repetiție generală a paradei de mâine.

Este drept că și acest vital sector de activitate merită să aibă o sărbătoare a sa, însă grotescul situației survine odată ce descoperi cu ce necazuri se confruntă acest sistem, dar mai ales SAJ Vaslui.

ambulanta-zapadaÎn momentul de față, la Vaslui, ambulanțierii se confruntă cu o criză fără precedent în ultimii 30 de ani. Vă vine să credeți sau nu, realitatea este că la nivelul județului nostru activează, actualmente, fix patru medici! În condițiile în care Vasluiul este județul care ocupă locul al II-lea pe țară din punctul de vedere al adresabilității – între 180 și 200 de solicitări pe zi! E lesne de imaginat cam în ce condiții se lucrează acum la SAJ Vaslui. Unde mai pui că trebuie să oferi libere sau concedii prin rotație, astfel că în cea mai mare parte a timpului sunt doar doi medici la SAJ Vaslui: unul asigură intervențiile pentru o jumătate din județ, iar celuilalt îi revine cealaltă jumătate.

”Volumul de muncă este imens. Din păcate, asta e realitate la noi. Noi am făcut numeroase demersuri la București, la forurile superioare. Situație este foarte bine cunoscută, însă, deocamdată, nu se știe nimic. Toți tac din gură și nu spun nimic!”, a declarat pentru Est News medicul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

Din cauza deficitului de personal, printre ambulanțieri circulă de mult timp vorba: ”Noi vara și nici iarna nu dormim!”. Deși cei mai mulți dintre ei încearcă să nu arate că sunt afectați de acest context și își văd liniștiți de treabă, realitatea din teren este mai mult decât evidentă.

Prin rotație, dr. Ungureanu și ceilalți trei colegi ai săi deservesc atât zona Bârladului, cât și cea a Vasluiului. Zi și noapte, ambulantaamedicii de pe ambulanțele vasluiene, alături de restul membrilor din fiecare echipaj, sunt nevoiți să presteze acest program de lucru extrem de epuizant. Așa s-a ajuns în situația ca în multe cazuri la fața locului să ajungă un echipaj al ambulanței fără medic de specialitate. Pentru că, pur și simplu, în acel moment puținii medici ai SAJ Vaslui erau angrenați în alte cazuri. Cei care lucrează în dispeceratul unității sunt nevoiți să facă o triere în funcție de gravitatea cazurilor. De multe ori, la cele mai dificile sunt alocate echipaje auto cu medic. Însă, nu puține au fost cazurile socotite mai ușoare în care situația pacientului s-a înrăutățit brusc și doar profesionalismul echipajului a făcut să nu se înregistreze pierderi de vieți omenești. În aceste condiții, de foarte mare ajutor le sunt și cei câțiva voluntari care numai și numai din pasiune se prezintă la datorie zilnic la stațiile de ambulanță din Vaslui și Bârlad

Doar 4 medici la peste 50.000 de solicitări într-un an!

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) cunoaște foarte bine situația de la Vaslui, mai ales că într-un raport întocmit și dat publicității, recunoaște că SAJ Vaslui este una dintre cele mai solicitate unități de acest gen din țară. Conform documentului respectiv, numărul solicitărilor la care au intervenit ambulanțierii vasluieni în cursul anului trecut a fost de peste 50.000. Raportat la numărul total al locuitorilor din județ – circa 450.000 de oameni, conform evidențelor oficiale – nivelul de adresabilitate al SAJ Vaslui este extrem de ridicat, propulsând unitatea pe locul II pe țară. Asta spune multe despre ce mai înseamnă astăzi meseria de ambulanțier în județul Vaslui, pentru că situația este resimțită de întreg personalul SAJ, indiferent că vorbim de medici sau asistenți medicali, șoferi etc.

ziua ambulantei SAJ garaj (10)La toate acestea se mai adaugă și faptul că parcul auto este subdimensionat față de cerințele din teren, plus că cea mai mare parte dintre autospeciale au deja la bord între 600.000 de km și 700.000 de km parcurși. Ceea ce este foarte mult, ducând la un nivel ridicat de uzură.

”Zilnic, în fiecare dimineață, trebuie să trimitem un raport detaliat către DSU. În informarea respectivă, printre altele, există și o rubrică unde trebuie să trecem și care este necesarul de ambulanțe ce ne trebuie pentru a ne putea desfășura activitatea în condiții cât de cât decente. Ei, în fiecare dimineață, consemnăm la acest capitol că ne trebuie măcar 10 ambulanțe noi. Din păcate, nu știu dacă această problemă va fi rezolvată prea curând. Procedura licitației este în curs de derulare la București. Până la sfârșitul lunii august ar trebui să se deschidă ofertele, iar apoi să aflăm câștigătorul. Dacă nu vor apărea alte probleme (de genul contestării licitației) am avea ceva șanse să primim niște autospeciale noi la sfârșitul anului în curs. Dar e greu de spus acum dacă va fi așa sau nu”, ne-a mai declarat dr. Ungureanu.

Nu mai vorbim de infrastructura județului care este dezastruoasă, cu drumuri și șosele pline de gropi. În multe zone, sunt doar niște căi de acces din pământ care la cea mai mică ploaie sunt acoperite de un strat de nămol în care nici tractoarele nu mai pot înainta, darămite autospecialele de la SAJ Vaslui. Ambulanțierii vasluieni au ajuns să apeleze la căruțele trase de cai ale localnicilor atunci când trebuie să intervină pentru ajutorarea unor persoane din mediul rural, autospecialele riscând să rămână împotmolite în tăul adânc.

”Recomandarea este ca noi să mergem până la ușa pacientului și să nu lăsăm pe acesta să vină el până la noi. Dacă rămânem împotmoliți sau înzăpeziți, noi suntem cei care ne dăm jos din mașină și căutăm să ajungem cumva la bolnav: cu o căruță, pe biciclete sau chiar pe jos. Așa am procedat de foarte multe ori!”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

De altfel, imagini cu ambulanțierii vasluieni nevoiți să meargă pe jos la solicitări, sau cu căruța, or în diverse situații penibile, au făcut înconjurul țării, creionând cu exactitate o realitate dureroasă.

Defilăm, sărbătorim, dar când și cum rezolvăm problemele!

Mai grav este că situația nu pare să capete soluții viabile prea curând. Deficitul de personal de specialitate, mai ales în cazul medicilor, nu poate fi acoperit în ciuda eforturilor făcute în acest sens. Lunar, SAJ Vaslui trimite la DSU rapoarte cu situația din teren. Însă, din păcate, până în prezent nimeni de la București nu a dat semne că ar fi luat act de ceea ce se întâmplă cu serviciul de ambulanță din cel mai sărac județ al țării. Pe timpul mandatului fostului Guvern, ce l-a avut premier pe Victor Ponta, a existat promisiunea că vor fi create 200 de noi posturi de medici pentru serviciile de ambulanță din întreaga țară. În septembrie 2015, ne-a relatat dr. Ungureanu, ambulanțierii s-au trezit că guvernul a aprobat doar vreo 20 de posturi, dar nici unul pentru județul nostru. În schimb, ar exista promisiuni pentru reîmprospătarea parcului auto, ambulanta-pompieriundeva pe la sfârșitul anului în curs urmând să fie alocate în toate județele autospeciale noi. Dr. Ungureanu ne-a mai spus că pentru județul Vaslui ideal ar fi alocarea a 20 de autospeciale, însă oamenii s-ar mulțumi și cu 10 ambulanțe.

Însă, în continuare, cea mai stringentă problemă o reprezintă personalul de specialitate, mai ales medicii. Din păcate, marea majoritate a celor care absolvă o facultate de medicină nu se îngrămădesc să urmeze o carieră ca medic de urgențe pe ambulanță.

”Problema este că medicina de urgență nu este foarte popularizată și mediatizată în mediul universitar. Adică la facultate nu se face prea multă medicină de urgență. Ei sunt conștienți că dacă se duc la ambulanță îi așteaptă niște condiții de muncă nu tocmai plăcute: trebuie să mergi mult pe toate dealurile, prin zăpadă, ploaie, prin noroaie. De asta nu prea vin pentru că e muncă multă de teren. Pentru ca să ne desfășurăm activitatea în condiții cât de cât decente, am mai avea nevoie de vreo 10  medici. Dar, nimeni nu se prea îngrămădește, așa că suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem!”, a conchis dr. Ungureanu.

ambulanta_barlad44Culmea este că la SAJ Vaslui figurează în acte opt medici care tocmai își fac rezidențiatul pe la Iași, urmând ca ulterior să revină la SAJ Vaslui. Însă, ambulanțierii vasluieni sunt siguri că aceștia nu vor face acest lucru și vor prefera să plece spre alte ramuri și la alte unități din țară. Puțini sunt tinerii care mai doresc să facă medicină de urgență zi și noapte, fie că plouă, fie că ninge, mergând prin noroaie până la genunchi pentru a salva viețile oamenilor.

În consecință, festivitățile pompoase ce sunt pregătite a se derula mâine în Capitală, riscă să devină desuete și ușor deșănțate dacă ne gândim în ce condiții precare sunt nevoiți să-și deruleze activitatea ambulanțierii, mai ales cei din județul Vaslui. E ca și cum ai chefui cu mortul pe masă!

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: