Home » National » 6 Semne că ești extenuat, nu doar obosit

6 Semne că ești extenuat, nu doar obosit

Dacă te surprinzi căscând la ora prânzului sau adormi pe canapea înainte să înceapă filmul, probabil știi deja că ești obosit, dar există o mare diferență între a te simți sfârșit și a fi extenuat, iar semnele nu sunt la fel de evidente ca în cazul unei simple oboseli. 

Este important să știi diferența între cele două, pentru că oboseala cronică poate fi foarte periculoasă, conform CSID.

„Somnul este unul dintre cele mai sub-apreciate aspecte ale sănătății. Sacrificarea orelor de somn poate avea consecințe în diferite arii din viața ta. Extenuarea a fost asociată cu probleme ale apetitului, boli cardiovasculare, creșterea riscului de inflamații și o creștere cu până la 50% a riscului de a contracta o infecție virală”, atrage atenția doctorul Wayne Scott Andersen.

Așa că, dacă te simți obosit și prezinți simptomele de mai jos, s-ar putea să fii de fapt extenuat și să fie nevoie să dedici mai mult timp somnului.

1. Ai buzele uscate

Dacă ai buzele și pielea uscată, suferi frecvent de dureri de cap, de vină ar putea fi deshidratarea. Această problemă este mai des întâlnită în climatul rece. Dar, dacă te simți obosit ar trebui să știi că deshidratarea merge mână în mână cu extenuarea. Te simți tot mai obosit pe măsură ce ești tot mai deshidratat. Dacă simți constant dorința de a consuma lichide sau ai buzele și tenul uscate, s-ar putea să ai de a face cu un nivel redus de hidratare, care poate duce la extenuare.

Apa afectează semnificativ organismul și este imposibil să îți menții un nivel de energie optim dacă nu consumi suficiente lichide. Oamenii uită adesea să bea apă, doar pentru că sunt ocupați cu alte lucruri. Cu toate acestea, este recomandat ca în perioadele foarte aglomerate să acorzi atenție acestui aspect pentru a evita alte probleme.

2. Te simți confuz

Creierul tău are nevoie de somn cum o mașină are nevoie de combustibil, în lipsa acestuia lucrurile nu funcționează bine. Printre alte lucruri, organismul tău folosește somnul pentru a stabiliza dezechilibrele chimice, pentru a reîmprospăta zonele din creier responsabile de dispoziție și comportament și pentru a procesa amintirile și informația colectate de-a lungul zilei. Asta este în special important în timpul stadiului 5 al somnului, numit faza REM.

În momentul în care este deranjat, mintea ta va funcționa greoi în ziua următoare. Nu vei fi capabil să reții informații foarte bine, pentru că creierul are nevoie de somn pentru a procesa experiențele din timpul zilei. Extenuarea te poate determina să uiți lucruri importante, cum ar fi o întâlnire la birou sau poate accentua o stare de irascibilitate.

3. Antrenamentele tale nu dau rezultate

Nu reușești să obții rezultate bune la sală în ultima perioadă? Când ești extenuat, fiecare aspect al vieții tale are de suferit – inclusiv antrenamentele. Mersul la sală cere și concentrare mentală pe lângă activitatea fizică. Dacă nu ești odihnit, rezistența la efort va fi limitată, pe lângă restul consecințelor negative pe care le are lipsa somnului.

Un alt semnal? Nici nu reușești să ajungi la sală. Organismul nostru este programat să găsească cea mai ușoară cale, ceea ce era foarte util acum 10 mii de ani când supraviețuirea era dificilă. Astăzi, asta înseamnă că o noapte nedormită poate conduce la pierderea antrenamentelor la sală și mese nesănătoase.

4. Ești foarte stresat (dar încerci să ignori starea)

Nu este o surpriză că stresul te poate ține treaz noaptea, dar modul în care reacționezi la stres poate provoaca insomnii și extenuare, potrivit ultimelor studii publicate în Journal of Sleep. În cadrul studiului, cercetătorii au chestionat aproape 3.000 de femei și bărbați în privința stresului din viața lor, inclusiv de câtă vreme îi afectează, cât de grav este și cum fac față presiunii.

Un an mai târziu, cercetătorii au aflat că persoanele care au gestionat stresul prin distragerea atenției, insistând asupra problemelor sau încercând să le ignore complet au avut mai multe episoade de insomnie cronică, pe care au caracterizat-o ca 3 nopți nedormite pe săptămână timp de o lună sau mai mult. Această situație se poate transforma într-un ciclu vicios al stresului și extenuării, care se alimentează reciproc. Specialiștii sugerează să apelați la tehnici de meditație pentru a reduce stresul.

5. Mănânci mai multă mâncare nesănătoasă decât de obicei

La prânz alegi să cumperi mâncare de la automat? Cu cât ești mai extenuat, cu atât mai mult mai poftă de alimente bogate în grăsimi și carbohidrați. Persoanele extenuate au un nivel ridicat al cortizolului, hormonul stresului. Nivelul ridicat de cortizol încetinește producția de serotonină. Mâncarea bogată în carbohidrați și grăsimi produce o creștere a concentrației de triptofan (un aminoacid precursor serotoniei și un tranchilizant natural).

Și mai rău, toate aceste alimente sfârșesc prin a te obosi și mai mult. Însă, consumul carbohidraților simpli în locul celor complecși poate avea un efect de moment. Te vei simți în plină formă, însă starea aceasta va fi una de scurtaă durată, deoarece nivelul insulinei va scădea, conducând la pierderea energiei. Pe de altă parte, fructele, legumele și cerealele integrale stabilizează nivelul zahărului din sânge.

6. Dormi rău cel puțin o dată pe săptămână

Probabil știi deja că insomnia cronică poate conduce la apariția extenuării. Dar știai că chiar și o singură noapte de somn cu întreruperi ar putea să îți distrugă următoarea zi? Într-un studiu publicat în jurnalul Sleep Medicine, 61 de subiecți au dormit 8 ore în prima seară a experimentului. În următoarea noapte, somnul lor a fost întrerupt de 4 telefoane prin care li se cerea să ducă la bun sfârșit niște sarcini înainte de a-și continua somnul. Cercetătorii au aflat că după o noapte de somn fragmentat, subiecții au prezentat o stare e spirit mai proastă, probleme de concentrare, sugerând că somnul întrerupt ar putea fi la fel de rău ca oboseala din urma unei nopți nedormite în întregime.

O altă situație tot mai des întâlnită este amânarea orei de culcare. Într-un studiu publicat în revista Frontiers in Medicine, cercetătorii au descoperit că în serile în care participanții au adormit mai târziu decât ar fi trebuit, aceștia au avut un somn mai scurt și mai puțin odihnitor. Mai mult, aceștia au fost mult mai obosiți următoarea zi.

Stabilește-ți o oră de culcare și respect-o. Un truc care te poate ajuta este să numeri șapte-opt ore de la ora la care trebuie să te trezești pentru a determina ora ideală la care ar trebui să te culci. Cu jumătate de oră înainte de culcare, închide telefonul, televizorul sau alte dispozitive care ar putea interfera cu somnul tău.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: