Home » Justitie » Replica luptătorului MMA Marian Albișor la scrisoarea șefului rromilor din Bârlad

Replica luptătorului MMA Marian Albișor la scrisoarea șefului rromilor din Bârlad

de Răzvan CĂLIN

Marian Albișor, unul dintre practicanții de arte marțiale implicat în scandalul dintre clanul de rromi Dura și gruparea ”sportivilor”, a trimis o scrisoare deschisă prin care a negat cu vehemență acuzațiile de rasism lansate de Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor Bârlad.

Acuzațiile de rasism lansate de Sorinel Răducanu, președintele Partidei Rromilor – Sucursala Bârlad, nu au rămas fără ecou în rândul celor vizați. Ne referim aici la gruparea practicanților de arte marțiale care în urmă cu o lună s-au încăierat cu câțiva membri ai clanului de rromi Dura. La vremea respectivă, polițiștii bârlădeni au deschis un complex dosar de cercetare penală, printre acuzați figurând numeroase persoane din ambele tabere.

albisor_rromMarian Albișor, unul dintre cei implicați în acest dosar, a ținut să prezinte opiniei publice, prin intermediul ziarului Est News, o scrisoare deschisă. Intitulată ”Epistolă către mințile lucide!”, documentul se dorește a fi o simplă mărturisire menită să clarifice (din perspectiva autorului) câteva aspecte din acest scandal. O redăm și noi în întregime, așa cum ne-a fost trimisă de semnatarul ei:

”Dragi concetățeni, dragi reprezentanți ai etniei rrome, dragi susținători, cât și dragi refractari,

Având în vedere memoriul depus de domnul Sorin Răducanu, reprezentantul  etniei rrome din Bârlad, îl consider nefondat, neavenit și cu un vădit caracter teatral. S-a tot glosat în ultimul timp pe marginea acestui subiect, s-au făcut speculații, dându-i-se o coloratură bipolară, cu expresii bombastice în care așa zișii luptători MMA se luptă cu un clan de etnie rromă, într-un teatru de război apocaliptic. Demistificând și făcând abstracție de sportul pe care îl practic, mă adresez celor de mai sus ca simplu cetățean fără cazier judiciar, fără probleme de management al agresivității, fără prejudecăți și fără bariere de comunicare.

Am fost agresat, tăiat și lovit la piciorul cu probleme preexistente de către doi membri ai unei familii de etnie rromă, cunoscuți ca fiind violenți și agresivi în comportament și în relațiile interumane. Am fost atacat mișelește, fără vreun motiv aparent, eu fiind de aproximativ patru ani în stadiul de incapacitat (am suferit o intervenție chirurgicală invazivă descandal dura - mma2 tenoplastie). În urma atacului furibund, m-am ales cu o plagă tăiată la piciorul cu probleme, plus încă două săptămâni în ghips din cauză ruperii fibrelor de tendon.

Nu am făcut ulterior nimic altceva decât să atrag atenția asupra recidivei faptelor cu violență a membrilor acestei familii, care se pare că a ridicat violența, sub toate aspectele ei, la rang de artă. Intenția mea vădită și oful meu au fost îndreptate strict asupra acestor persoane agresive, fără extrapolare la nivel de comunitate sau etnie rromă. Nu sunt răspunzător de mesajele și frontul advers creat pe marginea acestui subiect, dar consider că cetățenii și-au exprimat oprobiul public vis-a-vis de acești indivizi violenți. Iar eu am tăria de caracter să îmi cer scuze în numele lor referitor la eventualele ponegriri aduse etniei rrome, dar ridic în continuare degetul acuzator împotriva celor doi agresori! Nimic nu mă împiedică să-mi spun părerea după patru luni de invaliditate, amplificată de către cei doi agresori.

Revenind, comunitatea rromă nu se identifică cu cei doi, dar ei fac parte din comunitatea rromă. Motiv pentru care această comunitate poate încerca să-i reeduce printr-un proces de reconversie caracterială și profesională. Mitul tensiunii între rase și mitul urii de rasă sunt pure supoziții nefondate cu iz de moment și consider că ar fi mult mai benefic ca membrii spirituali ai comunității rrome să cerceteze, din când în când, în sânul ei, pentru a identifica eventualii cetățeni-problemă. Să încerce să-i canalizeze spre muncă și fapte constructive, ca pe viitor imaginea comunității să nu mai fie afectată (pe bună dreptate).

Domnule Răducanu, ați pornit de la premise greșite și ați ajuns la concluzii la fel de eronate, având în vedere simplitatea silogismului «respect și neagresiune rezultă comuniune trainică între etnii»! Trag nădejdea că m-am făcut înțeles prin transparență, prin sinceritate și prin simplificarea mea la stadiul de simplu individ doritor de o existență liniștită, într-o societate cu cât mai puține fenomene anomice, neuitând zicala că «somnul rațiunii naște monștri»!”.

About Razvan Calin

3 comments

  1. Dar tarantocul de Raducanu , chiar crede ca e seful tiganilor ? Ce tigani din Birlad il accepta.

  2. Care luptator?? Unde a luptat Albisor?? Procuratura sa se autosesizeze urgent, el nu are voie sa acceseze internetul, tocmai de asta se afla sub control judiciar… Ori la Barlad legea e mana in mana cu infractorii?