Home » Social » Dezastru la Bădeana – Omizile au distrus complet coronamentul a zeci de hectare de pădure dintr-o arie protejată de stejari

Dezastru la Bădeana – Omizile au distrus complet coronamentul a zeci de hectare de pădure dintr-o arie protejată de stejari

Coronamentul a 34 de hectare de pădure de stejari dintr-o arie protejată din județ a fost distrus complet în urma atacului omizilor, fără ca autoritățile să poată interveni din cauza caracterului de protecție integrală a zonei, alte 756 de hectare de frasin fiind afectate de atacul unui alt dăunător.

Potrivit reprezentanților Direcției Silvice (DS) Vaslui, distrugerea coronametului la cele 34 de hectare de pădure de stejari din Aria Protejată Bădeana s-a produs în urma atacului din ultimele luni a omizilor defoliatoare. Apariția acestor dăunători încă din primăvara acestui an a avut drept cauză, susțin specialiști, diferențele mari de temperatură înregistrate în ultima perioadă de timp.

Din păcate, nu s-au putut lua măsuri de combatere, având în vedere caracterul de protecție integrală a ariei protejate de la Bădeana. Tot ceea ce am putut face a fost să monitorizăm evoluția gradației populației de defoliatori”, a declarat directorul Direcției Silvice Vaslui, Cătălin Idriceanu.

Pe lângă cele 34 de hectare de pădure de stejar, alte 756 de hectare de frasin au fost afectate de atacul unui alt dăunător, respectiv trombarul stereonichus fraxini, care a condus și la defolieri puternice în silvostepa luncii râului Bârlad, în apropiere de localitatea Crasna. Specialiștii Direcției Silvice Vaslui nu au efectuat stropiri cu insecticide motivat de faptul că acest dăunător dezvoltă mai multe generații pe parcursul unui an, astfel încât combaterea chimică este considerată ineficientă. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

One comment

  1. atunci cand autoratile vor, se poate. fotografia astazi…

%d blogeri au apreciat: