Home » Social » Ceasuri vorbitoare și bastoane de orientare pentru nevăzătorii din județ

Ceasuri vorbitoare și bastoane de orientare pentru nevăzătorii din județ

de Mihaela NICULESCU

Un pas important pentru nevăzătorii din județul Vaslui: 120 dintre ei vor primi ceasuri cu sinteză vocală în limba română, în timp ce alți 60 vor primi bastoane de orientare.

Ceasurile cu sinteză vocală, sunt de fapt așa-zise ”ceasuri vorbitoare”, care transmit vocal cât este ora, în momentul în care posesorul apasă pe un anume buton.

Toate aceste obiecte de real ajutor pentru persoanele cu handicap vizual sunt oferite în cadrul unui proiect, numit ”Acces pentru fiecare”, din cadrul Programului județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit, de interes general pe anul 2016, domeniul social, derulat prin Consiliul Județean Vaslui.

Tot cu bani din proiect, va fi organizat și un concurs cu premii, despre persoanele cu dizabilități, pe tema „Oameni care și-au depășit limitele”.

„Mă bucur că proiectul pe care l-am întocmit a fost aprobat de Consiliul Județean și a primit finanțare nerambursabilă, 21.180 de lei, din care cota noastră de cofinanțare este de 10%. În cadrul proiectului, vor trebui atrase 120 de persoane cu handicap vizual la activități de acordare a sprijinului asistiv. Este importantă ieșirea din izolarea dictată de imposibilitatea orientării individuale în timp și spațiu a persoanelor nevăzătoare și facilitarea accesului acestora la activitățile cotidiene. De asemenea, în cadrul proiectului, pe lângă oferirea bastoanelor de orientare și a ceasurilor vorbitoare în limba română, o activitate principală este cea de acordare a sprijinului asistiv pentru integrare socială a persoanelor cu handicap vizual, stimularea comunicării nevăzătorilor între ei și cu alte persoane din comunitate”, a declarat Mihăiță Olaru, președintele ANR Filiala Vaslui și managerul proiectului ”Acces pentru fiecare”.

Proiectul se desfășoară timp de cinci luni (6 iulie – 1 decembrie 2016).

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: