Home » Social » Penitenciarul Vaslui, gazda celui mai mare eveniment mural din România, zeci de artiști și deținuți urmând a picta 1.500 mp de ziduri, un nou record național

Penitenciarul Vaslui, gazda celui mai mare eveniment mural din România, zeci de artiști și deținuți urmând a picta 1.500 mp de ziduri, un nou record național

Penitenciarul Vaslui va fi, timp de o săptămână, gazda celui mai mare eveniment mural din România, după ce zeci de artiști din întreaga țară și 21 de deținuți vor picta zidurile închisorii pe o suprafață de peste 1.500 mp, astfel stabilindu-se un nou record național în domeniu.

Peste 1.500 de metri pătrați din pereții Penitenciarului Vaslui, inclusiv curțile de plimbare, porțile de acces și garajul instituției, vor fi pictate, pe parcursul a șapte zile, de peste 27 de artiști din întreaga țară, studenți ai facultăților de arte, reprezentanți ai unor instituții, voluntari, dar și 21 de deținuți. Prin această acțiune, care se desfășoară în cadrul unui proiect intitulat ”O pată de culoare”, se dorește organizarea celui mai mare eveniment de artă murală din România, atât ca suprafață pictată, cât și ca număr de participanți, urmând, totodată, să se stabilească și un nou record național ca suprafața pictată.

”Evenimentul va aduce arta dincolo de limitele convenționalului. Scopul proiectului este acela de a da personalitate unui spațiu obișnuit, de a transforma mediul carceral într-un loc mult mai deschis și mai prietenos, de a găsi imaginea potrivită pentru a-i determina pe privitori să-și schimbe starea de spirit. De asemenea, se dorește crearea unei legături între deținuți și actul artistic, prin interacțiunea pe care aceștia o vor avea cu artiștii participanți, ca să nu mai vorbim de unicitatea de a transforma zidurile unei închisori într-o oază de culoare, de relaxare, plină de mesaj, de înțelesuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Proiectul ”O pată de culoare” a pornit la inițiativa Penitenciarul Vaslui și Asociația ”Grupul de Inițiativă și Acțiune” Vaslui din dorința de a da o altă față unității de detenție și de transformare a acesteia într-un cadru mult mai primitor. Tehnica folosită va fi artă murală, artă stradală (street art) și graffiti.

Dincolo de actul artistic în sine, proiectul «O pată de culoare» este și unul cu un puternic impact social. În cadrul Penitenciarului Vaslui sunt în jur de o mie de deținuți, care vor intra în contact vizual zilnic cu pereții ce vor fi pictați. Impactul se va reflecta, de asemenea, și asupra comunității locale, doritorii putând vizita Penitenciarul Vaslui în cadrul mai multor evenimente de genul «Ziua Porților Deschise» sau «Școala altfel»”, a mai afirmat Nicolae Toma.

În cadrul acțiunii, care se va încheia pe 7 august, vor fi abordate mai multe teme, având în vedere suprafața mare pusă la dispoziție de administrația Penitenciarul Vaslui. Organizatorii vor lansa mai multe teme, artiștii urmând să le pună pe ziduri în propria interpretare. Din comisia care va valida temele va face parte și un psiholog pentru ca impactul lucrărilor asupra deținuților să nu fie unul negativ. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: