Home » Justitie » Poliția Zorleni și Protecția Consumatorului Vaslui, ”călcate” de Crima Organizată!

Poliția Zorleni și Protecția Consumatorului Vaslui, ”călcate” de Crima Organizată!

de Răzvan CĂLIN

Agenții și procurorii DIICOT Vaslui au declanșat o acțiune de amploare ce vizează eliminarea unei rețele de contrabandă cu țigări. 19 percheziții, opt persoane audiate, peste 800 de pachete de țigări și aproape un miliard de lei vechi este bilanțul provizoriu al acestei acțiuni.

Atât de înfloritoarea contrabandă cu țigări din județul Vaslui este pe cale să primească o lovitură puternică în urma unei acțiuni de anvergură pe care cei de la DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui tocmai o derulează. În cursul zilei de marți, agenții și procurorii DIICOT, sprijiniți de echipe ale Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), au declanșat o operațiune ce a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, bănuit de contrabandă cu țigări.

contrabanda-tigari-invatatoare2Echipele de anchetatori au efectuat nu mai puțin de 19 percheziții, dintre care 11 au fost la domiciliul unor persoane, șase la diverse societăți comerciale și două la instituții publice.

În privința ultimelor două locații vizate, trebuie spus că acestea se referă, în mod surprinzător, la Postul de Poliție al Comunei Zorleni și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vaslui. Preț de câteva ore, cele două instituții au fost luate la puricat de agenții DIICOT Vaslui care au scormonit după diferite documente.

Deși procurorul Irina Perjoiu, șefa Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT, a negat că ar fi vorba despre lucrători ai celor două instituții implicați în traficul cu țigări de contrabandă, totuși a recunoscut că au fost ridicate o serie întreagă de documente și înscrisuri oficiale: ”S-a procedat la ridicarea unor înscrisuri și verificarea unor aspecte în legătură cu faptele care fac obiectul cauzei. Sunt chestiuni legate de controalele care au fost efectuate în exercitarea atribuțiilor de serviciu de  către angajații instituțiilor respective. Au fost ridicate înscrisuri referitoare la unele controale efectuate pe linia contrabandei de țigări de lucrători ai celor două instituții”.

Ancheta este în plină desfășurare și a cam pus pe jar pe lucrătorii celor două instituții vizate. Acum, dacă cei ar fi fost vorba doar despre niște simple date referitoare la acțiunile pe linia combaterii contrabandei cu țigări pe care polițiștii din Zorleni și lucrătorii de la Protecția Consumatorului le-au efectuat de-a lungul timpului, bănuim că cei de la DIICOT nu ar fi trebuit decât să le ceară cu frumosu’. Până la urmă, nu ar fi fost vorba decât despre un banal (și normal) schimb de informații între niște instituții ale statului cu atribuțiuni comune pe acest fenomen infracțional. Vom vedea ce va mai releva pe viitor ancheta procurorilor DIICOT.

Mai multe magazine din Zorleni, implicate în rețeaua contrabandiștilor!

Până în momentul de față, la sediul Biroului Teritorial Vaslui au fost conduse pentru audieri (în baza unor mandate de aducere emise pe numele lor) opt persoane. Dintre acestea, trei au calitatea de suspecți, iar cinci sunt martori. Cât privește cele șase societăți comerciale, este vorba despre niște magazine sătești, toate situate în comuna Zorleni, bănuite, probabil, a face parte din rețeaua de comercializare a țigărilor de contrabandă.

Bilanțul acțiunii DIICOT de marți mai cuprinde peste 16.000 (16.220, mai exact) de țigarete ridicate în vederea confiscării, precum și 95.000 de lei, toate acestea fiind descoperite la diferiți membri ai grupării.

Din investigații a reieșit că în perioada 2013 –  2016 pe raza județului Vaslui ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care avea ca scop desfășurarea de activități de primire, deținere, transportare și ulterior, de vânzare de țigări, aduse din Republica Moldova. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului cunoșteau foarte bine că țigările proveneau din contrabandă.

La operațiunea de marți au participat și polițiști ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, lucrători ai Direcției Generale Anticorupție și efective al Inspectoratului Județean de Jandarmi.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: