Home » Social » Invitație la ploaia de stele!

Invitație la ploaia de stele!

de Răzvan CĂLIN

Observatorul Astronomic și Astroclubul ”Perseus” din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad lansează și în acest an o nouă invitație către cei care doresc să asiste live la o ploaie de stele căzătoare. Este vorba despre un fenomen anual, al cărui punct maxim de vizibilitate poate fi studiat prin intermediul telescoapelor în perioada 12 – 13 august. Cei care vor să asiste la acest spectaculos fenomen astronomic o pot face deplasându-se în Rezervația Naturală Bădeana, acolo unde s-a derulat și cea de a III-a ediție a Taberei de Astronomie ”Să cunoaștem cerul!”.

”Toți cei care doresc să asiste la o prezentare pe marginea acestui fenomen și apoi să participe la observații astronomice propriu-zise, pot veni în locația din Rezervația Naturală Bădeana, în zilele de 12 și 13 august. Totul se va desfășura între orele 20.30 și 4”, a declarat Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul Muzeului “Vasile Pârvan” și coordonatorul Astroclubului “Perseus” Bârlad.

Ploaia de stele (cunoscută în limbajul de specialitate drept curentul de meteori Perseide) este un fenomen care are loc în fiecare an, în august.

“Ploile de stele căzătoare au ca sursă de inspirație, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului și ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă și chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid”, a mai spus muzeograful Ciprian Vîntdevară.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: