Home » National » Mărturia unui angajat E.On: „România stă pe o bombă, iar pericolul de explozii uriașe este permanent“

Mărturia unui angajat E.On: „România stă pe o bombă, iar pericolul de explozii uriașe este permanent“

Deflagrația violentă de la Iași, unde un bloc a sărit în aer din cauza unor acumulări de gaze, este doar parte din seria gravă de incidente similare care au avut loc în ultimii ani în România.

Ancheta exploziei blocului de la Iași, eveniment petrecut pe 1 august și soldat cu moartea a două persoane, este în plină desfășurarea, experții de la INSEMEX Petroșani finalizând cercetările la fața locului și urmând să își prezinte concluziile procurorilor, scrie adevarul.ro

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași este un dosar în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă și distrugere. Între timp, operatorul de gaz, E.ON, a pus la dispoziție locuințe locatarilor blocului care a explodat, precum și un ajutor financiar de câte 3.000 de lei.

Un caz în care E.ON s-a oferit să închirieze apartamentele locatarilor unui bloc care a explodat a fost la Bacău. Deflagrația a avut loc în 2010, o persoană fiind rănită grav atunci. Șapte angajați ai E.On au fost trimiși în judecată în acel caz, șase dintre aceștia (unul a murit în timpul procesului) fiind condamnați la un an de închisoare cu suspendare pentru distrugere din culpă. Compania E.ON a primit, de asemenea, o amendă de 375.000 de lei fiind considerată vinovată că, din culpă, a determinat producerea respectivei deflagrații.
Un alt caz, foarte asemănător cu cel de la Iași, a avut loc în septembrie 2007, la un bloc din Zalău, atunci când, din cauza unor acumulări de gaze la subsolul imobilului, acesta a explodat.

Șapte persoane au fost atunci trimise în judecată, toți angajați E.ON, după ce expertizele au arătat că deflagrația s-a produs din cauza unor fisuri la o conductă de gaz. În primă instanță, doi dintre cei trimiși în judecată au primit pedepse cu executare însă, în urma judecătorii apelului, toți inculpații au primit pedepse cu suspendare. Judecătorul din prima instanță de atunci a fost Cristi Dănileț, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Acesta a detaliat, printr-o postare pe Facebook, informații din acel dosar: „Probele au arătat că, în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra și pe casa scării. Într-o dimineață, când cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sărit în aer: fundația blocului a fost afectată, planșeul de la etajul 1 s-a prăbușit peste cei de la parter omorând un copil și un tânăr, casa scării s-a prabușit în parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncată prin peretele cu ferestră în afară și a scăpat cu viață, usile de la apartamentele superioare au fost catapultate în interior”, a precizat Dănileț.

Acesta a mai arătat că unul dintre angajații E.ON audiați în timpul procesului a precizat că „după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienți pentru a înlocui kilometrii de conductă al cărei termen de exploatare a expirat – obligație prevăzută în contractul de privatizare publicat în Monitorul Oficial – astfel încât «România stă pe o bombă», pericolul de explozii uriașe fiind permanent,” scrie adevarul.ro.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: