Home » Social » Triplu eveniment cultural, la Casa Pensionarilor Bârlad

Triplu eveniment cultural, la Casa Pensionarilor Bârlad

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad a organizat ieri, 9 august, un triplu eveniment cultural în cadrul căruia au fost readuse în memoria bârlădenilor două mari personalități ale Bârladului și Vasluiului – Constantin Chiriță și Nicolae Milescu Spătarul. A fost, de asemenea, lansată cea mai nouă carte a profesorului Mihai Luca, precum și ultimul număr al revistei „Viața Noastră”, intitulat „Crypto”.

Activ CARP 2Profesorul bârlădean Mihai Luca a prezentat publicului ultima sa ediție editorială, a zecea, volumul „Fascinația și mirajul autografului”.

„În decursul unui deceniu, anii ’70 – ’80, ca salariat al Comitetului de Cultură Vaslui, având drept preocupare principală colaborarea cu instituțiile de carte, am avut posibilitatea și bucuria să întâlnesc scriitori și personalități din toate domeniile culturii și artei, cu mulți legând prietenii trainice. M-am bucurat de o colaborare deosebită cu Alexandru Mitu, Constantin Chiriță, C.D. Zeletin, Corneliu Sturzu, etc. Evident că am primit zeci și zeci de autografe. Printre cele mai importante sunt cele ale lui Nichita Stănescu, Marin Preda sau Marin Sorescu, cu care am fost coleg cinci ani de facultate”, a declarat profesorul Mihai Luca.

Despre Nichita Stănescu și Marin Preda, scriitorul bârlădean are numai cuvinte de laudă.

„Erau niște oameni minunați. Tot ce vorbea Nichita Stănescu era o metaforă, iar Marin Preda o catifea, deși avea un limbaj buruienos, care, în schimb, nu deranja. Mă bucur că, prin natura meseriei mele, am avut ocazia să-i cunosc și să devin mai bogat”, a mai mărturisit profesorul Mihai Luca.

Volumul „Fascinația și mirajul autografului a fost prezentat de către criticul Teodor Pracsiu și muzeograful Laurențiu Chiriac. Profesorul vasluian Teodor Pracsiu a readus în memoria auditoriului personalitatea lui Constantin Chiriță, autorul seriei de romane „Cireșarii”, născut la Bârlad, de la a cărui moarte se împlinesc 25 de ani.

În continuare, dr. Laurențiu Chiriac l-a adus în discuție pe Nicolae Milescu Spătarul – primul mare cărturar român, născut în Vaslui, de la a cărui naștere s-au împlinit 380 de ani. Biblioteca Județeană din Vaslui îi poartă cu cinste numele. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: