Home » Social » Bârlădenii, chemați să pună umărul la stoparea înmulțirii câinilor!

Bârlădenii, chemați să pună umărul la stoparea înmulțirii câinilor!

Gata cu lamentările și cu scenele melodramatice ale așa-zișilor iubitori de animale! Este timpul ca toți bârlădenii să dea o mână de ajutor pentru stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor din Bârlad.

boros - asociatie cainiPe 18 iulie, Primăria a semnat contractul de colaborare prin care Consiliul Local alocă lunar o sumă pentru asigurarea materialelor dar și plata utilităților de la padocul din zona Grădinii Zoologice. Asociația „Seelen für Seelchen” a început în forță. A angajat doi îngrijitori la padoc și un hingher, care, momentan, acționează doar cu crosa și mâna, întrucât abia peste două săptămâni va primi autorizație de port-armă pentru ca, pe viitor, câinii să fie capturați cu ajutorul armelor cu tranchilizante.

Presiunea din partea cetățenilor este foarte mare, aceștia dorind ca strângerea patrupedelor să se facă peste noapte, uneori preferențial. Este de înțeles după atâta vreme în care problema câinilor vagabonzi de la Bârlad a fost neglijată de fostele autorități locale care nu au vrut să facă nimic.

Din păcate, unii bârlădeni cer lucruri imposibile. De exemplu: „Luați-i pe toți, cu tot cu babele care-i hrănesc, dar pe ăștia doi mi-i lăsați mie!” – este replica unui administrator de asociație, care, întâmplător sau nu, a lipsit de la întâlnirea primarului cu reprezentanții asociațiilor de proprietari. Edilii locali spun că și el, ca și alții care gândesc așa, trebuie să știe un lucru important: nu se acționează preferențial! Dacă cineva vrea ca patrupedele preferate să nu fie duse la padoc, atunci va trebui, obligatoriu, să le crească în apartament sau curte și nu pe stradă!

Pentru că banii alocați de municipalitate nu sunt foarte mulți, pe moment, asociația se va ocupa doar de câini, nu și de pisici, așa cum a intenționat la început, întrucât aceștia se înmulțesc mai mult și reprezintă un pericol pentru bârlădeni.

„Am preluat padocul cu 27 de câini iar în prezent acesta găzduiește 88 de patrupede. Alți 25 de câini au fost trimiși în cainiGermania la familiile adoptive. Am acționat până acum în punctele fierbinți ale orașului, în zona Gării și zona Grădină, iar mâine vom acționa în zona fostului ghetou. Populația trebuie să știe că nu am făcut un scop în sine pentru eutanasierea câinilor, dar trebuie să spunem că patrupede bolnave și/sau agresive vor fi eutanasiate. O parte din câinii strânși de pe stradă vor fi adoptați în străinătate, dar așteptăm ca și bârlădenii să-i adopte chiar și la distanță, asigurându-le hrana necesară în padoc”, a declarat Luiza Lungu, președinta Asociației „Seelen für Seelchen” Bârlad.

Banii pe care i-a alocat Primăria permit strângerea și îngrijirea în padoc a unui număr de 60 de câini lunar. Pe terenul de 600 mp pus la dispoziție de municipalitate, asociația finanțată din Germania va putea să extindă actualul padoc de la 160 de locuri la 500 de locuri pentru câini. Săptămâna aceasta, au început lucrări de extindere a padocului intenționând ca în primă fază să se asigure cazarea a 250 de câini. Medicul padocului, angajat de asociație și plătit cu banii de la Primărie este medicul veterinar Gheorghe Galan. Acesta se va ocupa de microciparea, îngrijirea, vaccinarea și eutanasierea (atunci când va fi cazul) a câinilor din padoc.

În paralel cu strângerea câinilor de pe stradă, asociația se va ocupa de eradicarea cauzei care a dus la înmulțirea necontrolată a câinilor în Bârlad, respectiv sterilizarea cățelelor.

Sterilizare cainiÎn luna septembrie, reprezentanții asociației speră ca numărul înscrierilor pentru sterilizare să ajungă la 400, câinii urmând a fi operați în mai multe tranșe, în funcție de programare. În luna iulie, s-au efectuat 60 de sterilizări, iar pe 6 și 7 august urma să aibă loc o nouă campanie de sterilizare. Din cauza căldurii care poate crea grave probleme după anestezia câinilor, sterilizările s-au reprogramat pentru week-end-ul care urmează.

„Pentru luna septembrie, bârlădenii au programat la sterilizare, până acum, 300 de câini din propriile gospodării sau din jurul acestora, cu precizarea că după ce vor fi sterilizați câinii de pe stradă vor trebui să fie luați în curțile celor care i-au adus la operație, aceasta fiind o condiție obligatorie. Așteptăm, în continuare, înscrieri pentru sterilizări la numărul de telefon 0745 583 476”, a declarat Didona Clapon, voluntar al asociației.

De sterilizări se va ocupa un medic brașovean plătit de asociație, iar rulotele mobile vor fi deservite de medici români plătiți pentru sterilizare de diferite asociații din străinătate.

După ani de zile în care fostele autorități locale nu au dorit, din nu se știe ce motive, să colaboreze cu asociații care și-au manifestat intenția de a microcipa și steriliza gratuit câinii, optica s-a mai schimbat. Odată cu această revenire la normalitate, este cazul ca și bârlădenii să sprijine demersul acesta, pentru ca, în cel mult doi ani, câinii comunitari să dispară de pe străzile orașului.

Asociația „Seelen für Seelchen” atenționează autoritățile locale ale localităților limitrofe Bârladului să nu mai utilizeze ca metodă de a scăpa de câini transportarea lor în oraș, pentru că și-a luat toate măsurile pentru identificarea celor care vor comite astfel de fapte. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Consiliul Local Barlad sa emita o hotarare prin care cei ce aduna caini la bloc sau ii hranesc sa fie amendati drasic.

%d blogeri au apreciat: