Home » Social » Paradoxurile sărăciei: copiii care iubesc școala, dar se gândesc cu groază că va începe

Paradoxurile sărăciei: copiii care iubesc școala, dar se gândesc cu groază că va începe

de Daniel MICU

Patru fratiori din satul Teișoru, comuna Pușcași, isi petrec vacanta in curtea prafuita de soarele fierbinte, singurele lor jucarii fiind o pisica puricoasa si cateva gaini blande. Cat mama isi vede de treburi, tatal trudeste pentru un ban. Parintii se gandesc cu groaza ca vine scoala si copiii nu au nici haine si nici ghiozdane pentru prima zi.

vladimir-balaceanuDin mai putin de 9 milioane de lei pe lună trăiesc cele șase suflete. Tatal e cel care aduce banii in casa, iar sotia are grija de cei patru copii: Carla – 3 ani, Lorena – 6 ani, Ionuț – 7 si Roxana – 9 ani. Banii se duc pe mancare si datorii, dar vine scoala si lipsurile sunt multe, iar casa lor are nevoie de reparatii urgente.

Vladimir Bălăceanu, tată copiilor explică: ”Trăim din alocatii, din ajutor social, dar grosul vine de la munca de zilier, pe unde apucăm. Cu scoala e mai greu un pic. Nu au haine, sunt 4 copii, e mai greu”.

Lăcrămioara, mama copiilor: ”Sunt nevoi mari. Trebuie imbracaminte, ghiozdane, caiete, tot ce trebuie la scoala. O sa fim cat pregatiti, ca trebuie sa ii dam, e spre binele lor. La jucării facem economie, acolo nu se poate după pofta inimii. Se mai joaca unul de la altul, asta este!”.

Pentru cei mici, jucarii sunt pisica si cele cateva gaini. Roxana, fata mai mare si-ar dori sa mearga intr o excursie lacopii-saraci1 munte, pentru ca acolo e racoare. Familia nu a plecat niciodata din sat. Este în clasa a treia și îi place foarte mult la școală, matematica fiind disciplina ei preferată. O ajută pe mama, face curățenie, dă de mâncare la găini. Abia așteaptă să înceapă școala, dar se întristează la gândul că nu are ghiozdan, caiete sau  pixuri.

Parintii lupta din rasputeri sa le asigure copiilor strictul necesar, iau mancare pe datorie, asa ca nu pot strange bani pentru alte nevoi.

Cu totii locuiesc in patru camarute modeste. Ar fi nevoie de reparatii capitale, pentru ca vantul sa nu se mai strecoare prin geamuri si acoperis. Deocamdată, nu-și permit așa ceva. Le-ar trebui circa 250 de milioane de lei vechi. Aăa că gândul lor este cum să strângă cei 15 milioane necesari pregătirii copiilor pentru școală și grădiniță.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: