Home » National » Stuart Ramsay, autorul articolului din Sky News privind presupusul trafic de arme din Romania: Povestea e adevarata. Nimeni nu a fost platit/ Intermediarul: Ni s-a spus ca filmam un documentar si ni s-au dat doua mii de euro

Stuart Ramsay, autorul articolului din Sky News privind presupusul trafic de arme din Romania: Povestea e adevarata. Nimeni nu a fost platit/ Intermediarul: Ni s-a spus ca filmam un documentar si ni s-au dat doua mii de euro

Ziaristul Stuart Ramsay, autorul articolului din publicatia britanica Sky News in care se afirma ca traficanti de arme din Romania vand arme obtinute din Ucraina inclusiv teroristilor, isi sustine versiunea si afirma ca „povestea este adevarata”, dupa ce autoritatile romanesti au avansat miercuri versiunea unei inscenari in care Ramsay ar fi platit trei romani pentru a „juca” rolul unor traficanti. „Ha! Toata lumea sa se calmeze. Povestea e adevarata. Nimeni nu a fost platit. Niciun scenariu. Arme reale. Arestari au loc. Guvernul este in dificultate. Faceti fata la asta”, a scris ziaristul Stuart Ramsay, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter. 

  • Cine sunt barbatii care apar in „documentarul” Sky News:
  • Aurelian Mihai Szanto, intermediar, lucreaza de 7 ani in Marea Britanie pentru o alta televiziune: „Mi-au zis ca daca am arme de razboi, eu le-am zis ca nu, ca in Romania nu gasesti asa ceva, ca nu suntem Afganistan, dar va pot aduce arme de vanatoare care pentru acest scenariu se pot folosi, ei au fost de acord mi-au zis: nu va faceti griji pentru ca la difuzare va aparea: toate persoanelele din acest documentar sunt fictive si au caracter informativ. Acum ce sa va zic, am pus botul… Au fost momentte cand a trebuit sa repet intrabarea. Eu puneam intrebarea in limba romana si ei nu stiau ce sa zica si ridicau din umeri. Oamenii se simteau degajati, daca esti traficant stai relaxat. Oamenii stiau ca e vorba de un documentar.” (sursa stirileprotv)
  • Presupusii traficanti sunt in realitate managerul unei companii de telefonie mobila si fratele sau.

Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a afirmat miercuri ca intreg cazul presupusilor traficanti de arme relatat de Sky News este „un scenariu” pus la cale de jurnalistii britanici. Seful DIICOT a precizat ca au fost identificate atat persoanele mascate cat si alte persoane care au comunicat cu acestea.

Ulterior, Aurelian Szanto, barbatul care i-a ajutat pe jurnalistii Sky News sa realizeze materialul despre presupusii traficanti de arme din Romania, sustine ca a fost pacalit de acestia, fiind anuntat ca este vorba despre un documentar, urmand ca la finalul materialului sa fie specificat ca este fictiune.

Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitala, in dosarul in care s-au facut mai multe perchezitii miercuri dimineata. Dupa audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnalistii britanici, discutiile fiind purtate in prima faza prin intermediul unui apropiat.

Mai multi jurnalisti de investigatie de la Sky News au venit in Romania pentru a se intalni cu traficanti dispusi sa vanda armament unor cumparatori din Europa Occidentala, a sustinut postul de televiziune britanic.

Dupa luni de negocieri, Sky News relata ca a fost ghidata spre o zona indepartata din Romania pentru o intalnire cu membrii unei bande de traficanti pregatiti sa arate de ce oferta dispun. „Nu este niciun subterfugiu aici. Ei stiau ca noi suntem o institutie de presa care doreste sa ilustreze modul relativ usor de procurare a unei arme si credeau ca vom cumpara arme. Noi nu am facut asta, ceea ce a complicat putin lucrurile. Ceea ce este esential este ca lor nu le pasa daca eram pregatiti sa platim. In timpul intalnirii noastre ne-au spus clar ca ar vinde absolut oricui – celor ce jefuiesc banci, criminalilor in masa sau teroristilor, fara nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnalistii britanici.

„Le aducem din Ucraina impreuna cu munitia, cat de multe doriti”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanti de arme. Acesta a precizat ca banda lui se ocupa doar de arme de foc, dar are legaturi stranse cu alta banda, specializata in armament greu, grenade si mine. Printre armele prezentate jurnalistilor britanici erau si pusti cu luneta, de ultima generatie. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr.

Armele sunt aduse din Ucraina in Romania, inainte de a fi livrate de alta banda infractionala catre Europa Occidentala si Orientul Mijlociu. Insa Europa Occidentala este principala destinatie,acuza  Sky News.

Sursa; hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: