Home » Sanatate » Situație gravă la Spitalul Huși: Fără medic neurolog timp de două săptămâni!

Situație gravă la Spitalul Huși: Fără medic neurolog timp de două săptămâni!

de Răzvan CĂLIN

Singurul medic specialist existent a intrat în concediu de odihnă pentru următoarele două săptămâni, astfel că toate cazurile vor fi orientate către Spitalul de Urgență Vaslui.

Spitalul municipal ”Dimitrie Castroian” din Huși se confruntă cu o situație fără precedent: în următoarele două săptămâni nu va avea la dispoziție nici un medic neurolog. Singurul medic specialist existent – Liliana Balan (medic primar) – a intrat în concediu de odihnă pentru 14 zile.

Astfel că în perioada 10 – 24 august, spitalul din Huși nu va putea oferi servicii medicale cetățenilor care suferă de diferite afecțiuni neurologice. Nici asistența medicală de urgență nu va putea fi asigurată de Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului hușean. Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui a fost notificat de către conducerea spitalului din Huși despre situația existentă, cu recomandarea ca în cazurile de pacienți cu afecțiuni sau orice alte probleme de ordin neurologic, aceștia să fie transportați direct la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui.

rotaru_lucia”Nu avem încotro, din păcate, așa că nu am putut face decât să înștiințăm pe toată lumea despre cum stau lucrurile. Din păcate, suntem în situația aceasta de mai bine de doi și jumătate, când am rămas cu doar un singur neurolog după ce al doilea specialist (dr. Yuliya Storoshchuk, n.r.) s-a transferat la spitalul din Bârlad. De atunci, funcționăm doar cu un singur neurolog. Și este foarte greu așa”, ne-a declarat dr. Lucia Rotaru, managerul Spitalului Huși.

Situația este extrem de delicată și prin prisma faptului că adresabilitatea este foarte ridicată pe această disciplină. Și nici nu se întrevăd șanse ca problema să fie rezolvată mult prea curând pentru simplul motiv că medicii nu se îngrămădesc să profeseze la spitalul din Huși.

”Cred că nu există lăsată de la Dumnezeu în care la Urgențe să nu se înregistreze măcar patru – cinci cazuri. Adresabilitatea pe această disciplină medicală este una foarte mare. Cu mulți ani în urmă, aveam câteva cazuri, sporadice, dar acum numărul lor a crescut enorm, inclusiv în rândul tinerilor. Și sunt afecțiuni neurologice foarte complexe, cu urmări pe măsură. Din păcate, nu avem decât un singur medic specialist și imediat ce acesta nu poate veni la muncă, se simte imediat. Am făcut demersuri peste tot, am încercat să convingem medici din alte județe să vină la noi, dar, din păcate nu se îngrămădește nimeni. Am avea nevoie măcar de încă un medic neurolog, în afara celui existent deja”, ne-a mai spus dr. Lucia Rotaru.

În opinia managerului spitalului hușean, unul dintre principalele impedimente îl reprezintă lipsa unui computer-tomograf, esențial pentru diagnosticarea afecțiunilor neurologice. Se pare că acesta este primul lucru de care întreabă medicii neurologic curtați, dacă este computer-tomograf sau nu. Or, lipsa acestuia îi face pe toți să dea înapoi. În rest, susține dr. Lucia Rotaru, ar fi condiții destul de bune de lucru, spitalul putând asigura inclusiv locuințe pentru medicii doritori să profeseze în ”orașul dintre vii”. Spitalul Huși dispune de opt garsoniere, iar în cazul medicilor familiști se poate asigura și un apartament grație colaborării cu municipalitatea. Și totuși, medicii nu se prea îngrămădesc să profeseze în Huși, preferând orașele mai mari sau chiar oportunități peste hotare.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: