Home » Social » Penalizări mai mici pentru pensia anticipată parțială

Penalizări mai mici pentru pensia anticipată parțială

Vești bune pentru cei care doresc să beneficieze de pensie anticipată parțială. Legea 142/2016 aduce modificări Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reducând penalizările pentru fiecare lună de anticipare. În aproape o lună, 75 de persoane din județul Vaslui au depus cereri pentru pensie anticipată parțială, noua lege intrând în vigoare pe 17 iulie.

„Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, conform Legii 142/2016, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare variază de la 0,5% la 0,15%, în cazul pensiei anticipate parțiale. Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani”, ne-a declarat Isabel Bogdan, director executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui.

Anterior modificărilor aduse de Legea 142/2016, procentul de penalizare în cazul pensiei anticipate parțiale se determina numai în raport cu vârsta solicitantului, fiind de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

Anual, la Casa Județeană de Pensii Vaslui sunt 1.500 de pensii anticipate parțiale în plată. Solicitările de astfel de pensii nu sunt foarte numeroase nici după apariția Legii 142/2016, deoarece numărul salariaților care întrunesc condițiile necesare, în special stagiul complet de cotizare, va fi din ce în ce mai mic. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor