Home » Justitie » Cei trei copii găsiți abandonați de părinți în casă, flămânzi și însetați, vor reveni în familie

Cei trei copii găsiți abandonați de părinți în casă, flămânzi și însetați, vor reveni în familie

Cei trei frați de trei luni, doi și patru ani din Grumezoaia, care au ajuns cu ambulanța la spital după ce au fost găsiți abandonați de părinți în casă, flămânzi, însetați și murdari, vor reveni în familie după externare, a decis autoritatea pentru Protecția Copilului.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a decis ca cei trei frați de trei luni, doi și patru ani care, la sfârșitul săptămânii trecute, au ajuns cu ambulanța la spital după ce au fost găsiți abandonați în casă de către părinți, să revină în familie, odată cu externarea lor. Specialiștii instituției susțin că, cel puțin deocamdată, nu pot interveni pentru a scoate copiii din acea familie din Grumezoaia întrucât nu există niciun temei legal.

”Cei trei copii au fost internați în spital împreună cu mama lor, ceea ce presupune că nu putem interveni legal pentru a-i prelua și institui o măsură specială de protecție pentru ei. Minorii au fost evaluați medical și, în prezent, starea lor de sănătate este una bună”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Reprezentanții DGASPC Vaslui au anunțat că au declanșat o anchetă în acest caz în funcție de care vor decide pe viitor dacă cei trei frați vor rămâne în familie. ”Cazul va fi evaluat detaliat, împreună cu celelalte autorități competente, în urma căreia vom stabili ce măsuri adoptăm în interesul superior al copiilor. Dacă există risc major, atunci se poate interveni printr-o ordonanță președințială”, susține Irina Cîmpeanu.

Procedura de scoatere a copiilor din familie prin ordonanță președințială durează, potrivit celor de la DGASPC Vaslui, minim o săptămână, având în vedere că la dosarul ce trebuie prezentat în instanță trebuie depuse documente prin care să fie argumentată măsura de protecție specială.

Cei trei copii frați din Grumezoaia au fost găsiți, sâmbătă, în casă, murdari și flămânzi, iar cel mai mic dintre ei și deshidratat, după ce au fost abandonați de către părinți. Copiii au fost descoperiți de către asistentul maternal în grija căruia se află două surori de-ai acestora. Femeia venise sâmbătă la prânz cu copiii pe care îi avea în îngrijire pentru a fi văzuți de către părinți. Îngrijorată de modul în care arătau copiii, aceștia fiind nemâncați, neîngrijiți și însetați, femeia l-a anunțat pe primarul comunei, acesta sunând la numărul de urgență 112. Un echipaj de Ambulanță s-a deplasat la locuința indicată de către primar, cei trei frați primind îngrijirile medicale de rigoare, ulterior fiind transportați la Spitalul Municipal Huși. Părinții celor trei copii se aflau sub monitorizarea asistenților sociali ai comunei, în condițiile în care, în urmă cu jumătate de an, alți doi copii ai acestora au ajuns în grija statului.

„Părinții acestor copii îi lasă în casă și pleacă aiurea prin sat, umblând toată ziua după băutură. În cursul zilei de astăzi, cică ar fi fost văzuți de către consăteni cu niște cumpărături cum se îndreptau spre locuință, însă se pare că nu au mai ajuns acolo. Noi îi aveam în monitorizare și încă de la preluarea de către Direcția pentru Protecția Copilului a celor doi copii în luna februarie și-au luat angajamentul că nu vor recidiva, ci vor avea grijă de ceilalți trei copii mai mici. Din păcate, cu toate eforturile noastre, părinții nu au putut să se țină de angajament, drept dovadă fiind situația micuților găsiți abandonați în casă”, a declarat primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman.

Familia se afla în atenția Primăriei din cauza consumului de alcool, alți doi copii fiindu-le luați și dați în plasament. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: