Home » National » EXPLOZIE la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Patru oameni au fost răniți și au fost transportați în Capitală cu elicopterele

EXPLOZIE la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Patru oameni au fost răniți și au fost transportați în Capitală cu elicopterele

Patru oameni au fost răniți într-o explozie ce a avut loc, luni după-amiaza, la Rafinăria Petromidia, din județul Constanța, autoritățile declanșând planul roșu de intervenție. Răniții au fost transportați cu elicopterele la Spitalul de Arși și Bagdasar-Arseni din Capitală. 

UPDATE 21:53 Rompetrol, despre explozia de la Năvodari: Orice pericol a fost îndepărtat, instalația afectată oprită

Reprezentanții Rompetrol au precizat, luni seară, printr-un comunicat de presă emis în urma deflagrației urmate de incendiu de la Rafinăria Petromidia, că „orice pericol a fost îndepărtat, instalația afectată a fost oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă”.

Potrivit documentului citat, incidentul a avut loc în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia, în zona instalației de distilare în vid, pentru neutralizarea incendiului intervenind echipajele de pompieri ale rafinăriei Petromidia, alături de cele ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța și de la Stația de Pompieri Midia-Năvodari.

„În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranță”, se precizează în comunicatul Rompetrol.

În timpul incidentului, au fost rănite patru persoane care, în acest moment, se află la spital sub supraveghere medicală.

„Reprezentații companiei sunt în legătură directă cu colegii afectați și cu familiile lor și le acordă tot sprijinul necesar”, spun reprezentanții Rompetrol.

Reprezentanții companiei au adăugat că, la nivelul companiei, s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident, în același timp, fiind luate toate măsurile necesare, pentru operarea în siguranță a rafinăriei.

„În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalația afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă”, se mai precizează în comunicat.

UPDATE 20:55 Răniții în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transportați în Capitală cu elicopterele

Două victime – un bărbat în vârstă de 35 de ani cu arsuri gradul III pe 100% din suprafața corpului, stabil, intubat precum și un alt bărbat, în vârstă de 49 de ani, cu arsuri gradul II-III pe 25% din suprafața corpului, stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, stabil, intubat – vor fi transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Pe de altă parte, un bărbat, în vârstă de 34 de ani, având arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii precum și un bărbat, în vârstă de 58 de ani, cu arsuri de gradul II pe 24% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii vor fi transportați de asemenea în București, dar la Spitalul de Arși.

Ministerul Sănătății informează că Spitalul de Arși a primit autorizația de la Direcția de Sănătate Publică București pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine și își reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri în suprafață maximă de 25% și care nu presupun activitate în secția ATI. Mai exact, Comisia de Chirurgie Plastică a Ministerului Sănătății a aprobat această reluare de activitate, iar în consecință, ministerul a informat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București și Județului Ilfov pentru direcționarea cazurilor care se înscriu în condițiile menționate.

Răniții vor fi transportați cu un elicopter SMURD EC 135, care va decola de la București către aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, de unde va prelua un rănit cu arsuri. Ceilalți trei răniți vor fi aduși în Capitală cu un elicopter MI-17, care va pleca din București la puțin timp după ce decolează primul.

Potrivit Ministerului Sănătății, o a cincea victimă, fără legătură cu explozia de la Năvodari va fi transportată de la Brașov la spitalul Floreasca din București.

UPDATE 20:00 Rănit în explozia de la Petromidia, arsuri de gradul II și III pe circa 70 la sută din corp

Unul dintre cei patru răniți în explozia de la Rafinăria Petromidia, de luni seara, are arsuri de gradul II și III pe aproximativ 70 la sută din corpului, medicii constănțeni urmând să decidă pacientul va fi transferat la spitale de specialitate din Capitală.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Constanța au declarat corespondentului MEDIAFAX că celelalte trei victime au arsuri pe mai mult de 40 la sută din suprafața corporală, iar după ce vor fi examinați de medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, se va decide dacă este cazul ca vreunul dintre ei să fie transferat la spitale din București.

Imediat după explozia de la Petromidia, la Spitalul Clinic Județean Constanța a fost activat codul roșu de intervenții, iar medicii au fost chemați de acasă pentru a interveni, în cazul în care numărul victimelor ar fi fost prea mare.

La ora transmiterii acestei știri, incendiul de pe platforma Năvodari a fost localizat și lichidat, protrivit reprezentanților ISU.

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Patru oameni au fost răniți

Reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului susțin că nu există riscul producerii unei poluări în urma exploziei.

Patru oameni au fost răniți într-o explozie ce a avut loc, luni după-amiaza, la Rafinăria Petromidia, din județul Constanța, autoritățile declanșând planul roșu de intervenție.

Deflagrația a avut loc în jurul orei 18.00, pe platforma din Năvodari, iar în urma acesteia patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Autoritățile din Constanța au declanșat planul roșu de intervenție, mai multe ambulanțe fiind trimise la locul incidentului.

“Din informațiile pe care le avem de la colegi, sunt trei sau patru victime. Totul este sub control în momentul de față. Din primele date, a explodat o butelie de azot, însă urmează să stabilim ce s-a întâmplat mai exact. La acest moment arde într-o tubulatură de ventilație, dar incendiul este localizat și se lucrează la lichidarea lui. Situația este sub control, a fost oprit curentul electric, nu se pune problema de evacuarea populației”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Daniel Popa, inspector-șef ISU Dobrogea.

Mai multe ambulanțe au intervenit la Petromidia pentru a scoate răniții. Cei patru răniți se află, la ora transmiterii acestei știri, la Unitatea de Primiri Urgențe Constanța.

“Unul dintre cei patru răniți a fost deja transportat la spital. Nu se cunoaște natura leziunilor. Este încă incendiu la tubulatură și se lucrează la lichidare. Intervenția este coordonată de ISU Constanța”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: