Home » Politic » Cu ce bucate și la ce prețuri nesimțite își rotunjesc burțile deputații și senatorii județului Vaslui!

Cu ce bucate și la ce prețuri nesimțite își rotunjesc burțile deputații și senatorii județului Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

Pe lângă remunerațiile consistente, mașini de serviciu, cazare plus felurite beneficii pentru buna desfășurare a cabinetelor parlamentare din teritoriu (a căror activitate este realmente inexistentă), stimabilii noștri parlamentari de Vaslui mai au un motiv în plus să țină cu dinții de fiecare mandat cu care îi onorează plebeii de alegători: mâncare bună și multă la prețuri derizorii.

În timp ce pacienții din spitale au la dispoziție, prin lege, doar 7 lei pe zi pentru cele trei mese pe care le primesc zilnic (oare care gospodină, oricât de pricepută reușește să cumpere ingrediente și să gătească trei mese pe zi cu un buget total  de 7 lei), parlamentarii se lăfăie cu mâncare aproape gratis la cantina Parlamentului.

Spre exemplu, cu numai 10 lei, parlamentarii noștri pot servi două feluri de mâncare (cât se poate de consistente), ba chiar își permit și un desert serios.

Mâncăruri variate la prețuri ridicol de mici!

solomon-adrian-presedinte-psdPrin urmare, privindu-l atent pe deputatul Adrian Solomon, putem ghici cu ușurință că gusturile sale rafinate se opresc undeva în zona pulpei de porc la tavă, a mâncării de varză cu costiță afumată, dar nu-i displac, cu siguranță, pulpa de pui la cuptor, tocănița de ciuperci, un sote sote oltenesc (făcut din carne și cârnat de porc cu sos), cârnații cabanos prăjiți, mâncarea de fasole ori mămăliga cu brânză și smântână. Pe toate le găsește, după pofta inimii, la cantina Camerei deputaților, la prețuri care nu-i afecteze foarte tare bugetul familiei.

Bunăoară, pentru o porție de pulpă de porc cu sos picant, Solomon (ca toți colegii săi, de altfel) plătește doar 5,17 lei! Dacă poftește doi – trei ardei umpluți, cu tot cu cu smântâna aferentă, scoate din buzunar  8,52 lei, iar pentru un ciolan afumat, se poate scotoci în buzunar după numai 3,48 lei.

Sa nu-l lăsăm flămând nici pe senatorul Dan Marian. Dar pentru că, față de Solomon care trăiește doar din leafa de

Dan Marian

Dan Marian

demnitar,Marian mai câștigă și din afacerile pe care le are, își permite ceva mai scump. De exemplu, o porție de sărmăluțe din carne de porc și costiță, pentru care trebuie să scoată din buzunar … 9,54 lei.

Tot pentru gusturile sale subțiri, de afacerist, poporul român îi oferă posibilitatea de a cumpăra de la ca cantina instituției unde muncește de se usucă pe picioare, un escalop cu ciuperci la prețul de 7,56 de lei. Dar pentru că senatorul hușean nu uită de unde a plecat, vor fi zile în care se va mulțumi și cu o porție de cartofi prăjiți, la 1,58 lei.

O privire peste oferta pe care o au parlamentarii vasluieni la dispoziție ne arată că aceștia pot mânca la aceleași prețuri derizorii, musaca de cartofi cu telemea, cartofi natur, fasole bătută, ciulama de pui, orez, ghiveci de legume, supă cremă de legume, ciorbă de legume, ciorbă de văcuță a la grec, ciorbă de perișoare, ciorbă de pui cu roșii, ciorbă de fasole cu costiță, salată de varză, salată de murături, salată orientală, salată cu fasole verde, prăjituri de toate felurile, cu cremă, cu ciocolată, cu frișcă și cu brânză dulce cu stafide.

foto: facebook.com

foto: facebook.com

La bufetele Parlamentului, meniul este compus din pârjoale și chiftele, piept de pui la grătar, crenvurști și cârnați prăjiți, salate de legume, salată orientală, nectar de fructe, chipsuri, produse de patiserie, mai ales ștrudele cu brânză, ciocolată, biscuiți simpli sau cu cremă, napolitane, sărățele, covrigei sărați, cafea, nes și ceai la plic. Pentru fiecare porție, demnitarii noștri cheltuie sume infime, cuprinse între 1 leu și maxim 6 lei sau 7 lei.

De exemplu, senatoarea Gabriela Crețu nu riscă deloc să-și strice silueta dacă dintre toate bunătățile ar prefera, la un prânz o porție de antricot de vită cu sos de vin, mai ales că prețul nu este deloc unul de natură să facă prăpăd în bugetul familiei: doar 5,61 lei. In cazul în care, într-o zi friguroasă de iarnă, ar dori să se dezmorțească după orele îndelungate de filozofat pe facebook, ar putea să-și cumpere o supă de pui cu tăiței, care nu costă decât puțin peste 1 leu porția!

”Verdețuri” ieftine pentru vegetarieni și dulciuri la prețuri infime!

Dar meniul restaurantelor și bufetelor de unde se înfruptă aleșii noștri după ce se spetesc de atâta muncă, se adresează și adepîiloralimentației vegetariene. Deși ne îndoim serios că printre parlamentarii de Vaslui s-ar număra și astfel de specimene. Oricum, oferta e variată, cu prețuri la fel de ridicole. Aproape că îți dă ghes buzunarul să te transformi într-un vegetarian convins când vezi că pentru o salată de varză albă nu plătești decât 1,14 lei. Cea mai scumpă (dacă se poate spune așa!) este salata dobrogeană, care smulge din portofelele burdușite ale parlamentarilor suma de 3,4 lei. Și să nu vă gândiți că li se bagă sub nas vreun bol mititel cu două trei frunze de verdeață, ci dimpotrivă porțiile sunt cât se poate de generoase, oscilând între 200 și 400 de grame. Clasica salată din roșii, castraveți și ardei gras costă numai 2,6 lei, iar cei care poftesc la o salată orientală (300 de grame porția) se vor scotoci prin buzunare după 2,7 lei.ecler

În timp ce pentru cei mai mulți dintre români, peștele e unul dintre cele mai scumpe alimente, senatoarea Ana Birchall se poate bucura, spre exemplu, de o porție de file de șalău cu cartofi natur și lămâie la ridicolul preț de 6,45 lei.

Iar când vine vorba despre desert, lucrurile (sau mai bine zis prețurile!) sunt de-a dreptul comice. Un ecler costă 0,91 lei, iar o amandină sau un tiramisu se vând cu 1,3 lei.

Unii mai mucaliți spun că așa s-ar putea explica de ce mulți dintre cei ajunși în Parlament sfârșesc în scurt timp prin a lua proporții considerabile!

Mai trist este că toate aceste prețuri ridicole pe care deputații și senatorii noștri le plătesc pentru a se înfrupta prin restaurantele Parlamentului vin parcă să sfideze o realitate dură pentru țara noastră: cei mai mulți dintre simplii români cheltuie incomensurabil mai mult pe alimente pentru a-și putea asigura lor și familiilor lor un meniu zilnic cât de cât decent.

Câteva exemple de prețuri la care vasluienii nici nu pot visa:

File de șalău cu cartofi natur și lămâie – 6,45 lei
Șnițel Gordon Bleau – 5,68 lei
Escalop-ul cu ciuperci – 7,56 lei
Antricot de vită cu sos de vin – 5,61 lei
Mămaliguță cu brânză și smântână – 4,07 lei
Supă de pui cu tăiței – 1,25 lei
Ciorbă de perișoare – 4 lei
Cartofi prăjiți (200 g.) – 1,58 lei
Cartofi natur (200 g.) – 1 leu
Salată de varză albă – 1,14 lei
Salată orientală – 2,7 lei
Salată dobrogeană – 3,4 lei
Salată de vară – 2,6 lei
Ecler – 0,91 lei
Amandină – 1,3 lei
Tiramisu – 1,3 lei

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: