Home » Justitie » Lovitură grea dată mafiei țigărilor din Piața ”Sf. Ilie” Bârlad!

Lovitură grea dată mafiei țigărilor din Piața ”Sf. Ilie” Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Zeci de mii de pachete cu țigări de contrabandă traficate, alte câteva mii confiscate de oamenii legii și aproape 100.000 de lei descoperiți în buzunarele rețelei de contrabandiști destructurată de polițiștii de frontieră vasluieni. Toate țigările traficate de contrabandiști alimentau mafia comercianților ilegali din Piața agro-alimentară centrală bârlădeană.

tigari_frontiera5Cinci persoane din Bârlad, una din Berezeni și încă una din Berești, județul Galați, au fost reținute de polițiștii de frontieră vasluieni, fiind acuzate că fac parte dintr-o rețea specializată în traficul ilegal cu țigări. Grupul infracțional era unul dintre principalii furnizori de țigări la negru pentru așa zișii dealer-i care își derulează nestingheriți activitățile ilicite în preajma Pieței agro-alimentare centrale din Bârlad, de ani de zile

În cursul zilei de marți, 30 august, echipe ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (Vaslui) au derulat un val de percheziții domiciliare atât pe raza județului, cât și în Iași și Galați. La acțiune au participat și polițiști de frontieră de la STPF Iași, totul fiind coordonat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși.

Echipele oamenilor legii au descins în teren încă de la primele ore ale zilei (ora 6) și au efectuat nu mai puțin de 11 percheziții domiciliare: șapte în municipiul Bârlad, două în localitatea Berezeni, una în orașul Berești, din județul Galați și una în municipiul Iași. Pentru audieri, la sediul STPF Vaslui au fost aduse 23 de persoane, printre acestea numărându-se atât membri ai rețelei infracționale, cât și martori.

În urma perchezițiilor efectuate la membrii grupării, ”recolta” polițiștilor de frontieră a fost una destul de impresionantă: 1.629 pachete țigări (32.580 țigarete) de mărci diferite, de proveniență Republica Moldova și duty-free, în valoare de 7.330 lei, diverse sume de bani totalizând 98.720 lei, 130 cutii cu articole pirotehnice, 10 telefoane, 10 SIM-uri și alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

Toate țigările erau vândute în Piața ”Sf. Ilie” Bârlad!

Acțiunea de marți este rezultatul unei operațiuni mai ample pe care polițiștii de frontieră vasluieni au derulat-o încă de latigari_frontiera începutul anului în curs. Lucrători din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, beneficiind de sprijinul structurilor operative din cadrul STPF Vaslui, au realizat în perioada februarie – august 2016 mai multe acțiuni specifice ce vizau acest grup infracțional. Astfel, au reușit să documenteze activitatea infracțională a membrilor rețelei, stabilind că persoanele în cauză erau implicate prin diferite forme de participație în colectarea, depozitarea și revânzarea țigaretelor de contrabandă. Astfel, au reușit să obțină ilicit beneficii financiare însemnate. Activitatea de vânzare a țigărilor se derula în Bârlad, în zona Pieței agroalimentare din centrul orașului, arhicunoscută, de altfel, ca fief al ”comercianților” de țigări de contrabandă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gVQB6AFA-Xc&w=560&h=315]

Doi dintre membrii rețelei derulau operațiuni de colectare/achiziționare a țigărilor și alți cinci membri desfășurau activități de recomercializare a țigărilor de contrabandă. Fără, însă, să achite sumele datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize și TVA. Vindeau țigările atât în sistem en – gross, cât și en-detail, în zona pieței agroalimentare din municipiul Bârlad, pe raza localității Berezeni, județul Vaslui și pe raza orașului Berești, județul Galați”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Contrabandiști precauți, dar nu îndeajuns!

tigari_frontiera2Pe timpul cercetărilor, anchetatorii au constatat că indivizii au acționat extrem de precaut, fiind extrem de grijulii ca nu cumva să atragă atenția oamenilor legii. Concret, membrii rețelei s-au străduit din greu să fie cât mai ”discreți”, apelând la tot feul de tertipuri: de cele mai multe ori, se deplasau cu autoturisme taxi; depozitau țigările la alte locații decât domiciliile lor; achiziționau în perioade scurte de timp cantități relativ mici de țigări provenite din contrabandă; activitatea de distribuție pe piața neagră era extrem de rapidă, urmărind astfel obținerea de profituri în timp scurt și reducerea riscului de a fi depistați de organele judiciare.

Și se pare că ”operațiunea” contrabandiștilor a fost una cât se poate de profitabilă, căci anchetatorii au ajuns la concluzia că numai în perioada februarie – august 2016, membrii grupării au preluat, deținut și vândut cel puțin 36.000 de pachete cu țigări provenite din contrabandă.

Țigările erau achiziționate de la diverse persoane, de pe teritoriul României, dar știind că acestea era provenite din contrabandă. Apoi le redistribuiau pentru recomercializare. Le cumpărau la prețuri mai mici, apoi princontrabandisti-tigari1 revânzarea lor obțineau beneficii financiare. Nici unul dintre suspecți nu este identificat drept cei care aduceau îigările în țară în mod ilegal, adică nu sunt cărăuși, cum li se mai spune”, ne-a declarat inspector principal Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Cele șapte persoane (cinci din Bârlad și câte una din Berezini și Berești) suspecte sunt cercetate, în prezent, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă continuată. Trei dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri (31 august) au fost prezentați instanței hușene cu propunere de arestare preventivă.

Documentarea cazului s-a facut cu suportul tehnic de specialitate al Biroului Operatiuni Speciale Vaslui, iar supravegherea operativă cu sprijinul Serviciului Operațiuni Speciale Iași. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecință.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: