Home » Sanatate » Medicii bârlădeni speră ca gărzile să le fie plătite dublu. Garda de week-end o să aduca medicilor 1.600 lei

Medicii bârlădeni speră ca gărzile să le fie plătite dublu. Garda de week-end o să aduca medicilor 1.600 lei

Dacă guvernul se va ține de promisiune, de la 1 octombrie și cei 98 de medici de la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad vor beneficia de drepturi salariale dublate pentru gărzile efectuate. Este vorba despre acele gărzi din afara normei de bază obligatorii de 20 de ore pe lună.

Până ieri, semnaseră contractele pentru efectuarea acestor gărzi toți medicii spitalului bârlădean, cu excepția neurologilor, care au revenit la sentimente mai bune tot în cadrul zilei de ieri.

Gărzile se vor plăti în baza unui contract de muncă cu timp parțial pentru activitatea în linia de gardă. Vor fi două poziții distincte în statul de plată introduse în Registrul Electronic de Evidență a Salariaților”, ne-a declarat Zenovia Zavate, șefa Serviciului Resurse Umane de la Spitalul „Elena Beldiman”.

În urma negocierilor purtate între Sindicatul Medicilor și Guvern, acesta din urmă a promis că va majora cuantumul gărzilor pe care medicii le efectuează peste norma obligatorie. Dacă promisiunea se va concretiza, de la 1 octombrie, în baza unei legi ce urmează să fie adoptată și va completa anexa din Ordonanța de Guvern nr. 20/2016, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, gărzile vor deveni foarte atractive pentru medici.

Sumele acordate pentru orele de gardă s-ar putea dubla în cazul gărzilor efectuate peste norma obligatorie. O gardă simplă ar putea fi plătită cu 900 de lei (impozabil) iar o gardă de week-end cu 1.600 de lei (impozabil). Este un lucru logic, dacă salariile medicilor începând cu 1 august au fost majorate, în cazul unui medic primar, de la 2.700 la 5.100 de lei”, a mai spus Zenovia Zavate.

În momentul de față, gărzile medicilor se plătesc la nivelul anului 2009, la care s-a adăugat o majorare de 25%, iar de la 1 octombrie, dacă actul normativ va fi adoptat, se vor plăti la nivelul salariului din august 2016. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: