Home » Sports » Șampania lui Porumboiu

Șampania lui Porumboiu

Adrian Porumboiu se alege doar cu o șampanie de pe urma transferului mijlocașului Nicușor Stanciu, de la Steaua la Anderlecht. Bine, omul de afaceri moldovean s-a ales cu 700.000 de euro pentru că l-a vândut pe Stanciu la Steaua, în 2013, când încă mai exista FC Vaslui, însă n-a avut fler pentru o afacere și mai bănoasă.

La momentul în care mijlocașul pleca în Capitală, Porumboiu îl considera un fobalist talentat și a apreciat că a făcut o tranzacție bună. Nu a anticipat că Stanciu va deveni cel mai scump jucător român transferat în străinătate, pentru aproape 10 milioane de euro. Dacă ar fi prevăzut acest lucru, Porumboiu ar fi stipulat o clauză prin care să-i revină un procent dintr-o vânzare ulterioară. Așa, va trebui să se mulțumească doar cu șampania de consolare pe care finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a promis că i-o va trimite.

Porumboiu a acceptat realitatea, declarând pentru GSP.ro: „Când a plecat de la Vaslui la Steaua pentru 700.000 de euro nu m-am gândit că poate valora 9,8 milioane de euro. E binevenită șampania de la Gigi. Nu am avut vreo clauză, e normală decizia lui.” Desigur că e binevenită șampania, mai ales că Becali are acum bani să-i cumpere una franțuzească, însă n-ar fi fost mai bine să-i vireze în cont vreo 2-3 milioane de euro? Deși nu o recunoaște, cu siguranță Porumboiu își reproșează lipsa de inspirație în negocierea transferului din urmă cu trei ani.

Spre deosebire de el, Gică Hagi l-a vândut recent pe Florin Tănase tot la Steaua pentru 1,5 milioane de euro, dar a pus o clauză conform căreia va primi 30% dintr-o revânzare, dar nu mai puțin de un milion de euro. Practic, Hagi s-a asigurat că Becali îi va trimite măcar vreo 10.000 de șampanii în cazul în care îl va vinde în străinătate.

Cluburile mici are trebui să învețe din pățania lui Porumboiu și să urmeze exemplul lui Hagi atunci când vând jucători către echipele mari din București, în speță Steaua și Dinamo. Chiar și atunci când nu pare verosimil ca un jucător să ajungă să fie vândut pe 10 milioane de euro, trebuie să iei în calcul și această variantă.

În cazul în care vi se pare o teorie absurdă, atunci ar trebui să oferim poate un exemplu mai concludent. La începutul sezonului trecut, Leicester City avea o cotă uriașă la pariuri sportive pentru câștigarea titlului în Premier League, pe site-uri precum http://extra.bet365.com/news/ro/ apărând informații conform cărora bookmakerii ofereau cote de până la 5000/1 în cazul unui triumf al Vulpilor. Deși era conștient că echipa sa avea șanse mari să retrogradeze, antrenorul Claudio Ranieri a pus în contract și un bonus substanțial pe care să-l primească în cazul în care formația sa urma să ia titlul. Evident că patronii clubului i-au acceptat cererea cu un zâmbet larg, fiind convinși că mai degrabă ar ajunge ei pe lună decât Ranieri campion, numai că la finalul sezonului, clasmentul avea în dreptul cifrei 1 numele Leicester. Probabil că nici Ranieri n-a crezut în acel scenariu, însă cu siguranță a fost bucuros la sfârșit că n-a primit din partea șefilor doar o șampanie. (Ioana Mirela)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: