Home » Justitie » Sănătatea nu stă în legume și fructe, când acestea sunt stricate. Comercianții vasluieni au fost amendați de CJPC Vaslui.

Sănătatea nu stă în legume și fructe, când acestea sunt stricate. Comercianții vasluieni au fost amendați de CJPC Vaslui.

În luna august CJPC Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici: comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite, comercializarea de legume – fructe depreciate sau comercializare legume și fructe proaspete fără indicarea provenienței și a categoriei calitative. În unele cazuri se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. S-au descoperit condiții de depozitare/păstrare neconforme: produse expuse la vânzare la temperatura mediului ambiant deși pe ambalaje producătorii indică păstrarea la temperaturi cuprinse între 4-10 0C și respectiv 2-6 grade Celsius. Se vindea pâine nepreambalată fără afișarea denumirii producătorului, a ingredientelor cu potențial efect alergen sau a prețului/kg.

S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comerciatii nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori,neafișarea denumirii unității și a orarului de funcționare. Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis.

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 34.808 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 2.882 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 187 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 149 acțiuni tematice de control și 38 acțiuni în colaborare la solicitarea altor organisme de control sau pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 147 operatori economici, fiind aplicate 84 amenzi contravenționale în valoare totală de 132.500 lei și 63 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate 46 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 23 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, 10 reclamații au fost neîntemeiate, patru reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Șapte reclamații nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării, iar două au fost clasate. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: