Home » Justitie » (Video) Comisarul-șef Vasile Chelaru a scăpat de arest! Iată lista amănunțită a acuzațiilor aduse de procurori, unele absolut hilare!

(Video) Comisarul-șef Vasile Chelaru a scăpat de arest! Iată lista amănunțită a acuzațiilor aduse de procurori, unele absolut hilare!

de Simona MIHĂILĂ

După două zile de audieri și o noapte petrecută în arest, comisarul șef Vasile Chelaru, comandantul Poliției Bârlad a aflat aseară, târziu, decizia instanței de judecată: a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

chelaru-control-judiciar5O poziție nu tocmai confortabilă, dar ideală în comparație cu ceea ce ar fi dorit procurorii pentru el, anume arest preventiv pentru 30 de zile, propunere înaintată instanței de judecată, ieri după-amiază.

Chiar dacă mandatul de reținere de 24 de ore expirase, Chelaru a preferat să rămână în incinta Judecătoriei Bârlad în așteptarea deciziei magistraților, decizie care a venit după ora 22.

În tot acest timp, în fața judecătoriei s-au adunat, într-o așteptare tensionată, mai mulți polițiști îmbrăcați civil, dar și prieteni ai lui Vasile Chelaru, în semn de solidaritate cu acesta.

Nimeni nu știa pe unde va ieși comandantul poliției: pe ușa din față, ca un om liber, sau pe cea din spate, rezervată celor trimiși în arest. Semnul de bun-augur l-a dat avocatul acestuia care a ieșit din clădire, prin față. La câteva minute și-a făcut apariția și Chelaru. Toți cei prezenți l-au înconjurat și l-au îmbrățisat, felicitat și încurajat. Zâmbitor și amabil, comandantul Poliției Bârlad a stat de vorbă cu fiecare în parte.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=20B_c2aPi18&w=560&h=315]

Inclusiv cu ziariștii care au dorit să afle, firește, detalii despre ceea ce s-a petrecut la audieri. Chelaru a spus că preferă să nu comenteze acuzațiile care i-au fost aduse și că așteaptă finalul cercetărilor.

Cum probează procurorii abuzul în serviciu comis de Chelaru

Luni, la doar câteva zile după ce la sediul Poliției Bârlad au avut loc mai multe percheziții făcute de procurorii bârlădeni, comisarul șef Vasile Chelaru a fost ridicat de mascați în toiul unei ședințe care avea loc la Vaslui, la Inspectoratul Județean de Poliție, și adus pentru audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.

El este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la infracțiunile de delapidare și falschelaru-control-judiciar1 intelectual.

Acuzația de abuz în serviciu i-a fost adusă cu ocazia instrumentării unui dosar de viol, lipsire de libertate și favorizarea făptuitorului, în care este cercetat psihologul bârlădean Ionel Brătianu.

Din referatul întocmit de procurori reiese că Vasile Chelaru, prieten cu inculpații (Marian Ghintuială și Cristian Butnaru, acuzați de viol, și psihologul Brătianu), s-a folosit de funcția sa pentru a interveni pe lângă Brătianu în vederea întocmirii unei expertize psihologice care să favorizeze infractorul.

”De precizat faptul ca, anterior, procurorul de caz fusese informat de catre ofiterul de caz cu privire la o eventuala interventie a șefului de politie in favoarea inculpatului B.C. (Butnaru Cristian – n.r.). Aceasta temere a organelor de cercetare penala era intemeiata pe faptul ca in anul 2015, cu ocazia desfasurarii urmaririi penale, C.V. (Chelaru Vasile – n.r.) l-a abordat pe ofiter si l-a intrebat care este stadiul cercetarilor in dosarul privindu-l pe B.C., cercetat la acel moment pentru savarsirea infractiunii de viol”.

Comandantul poliției, acuzat de procurori că folosea mașinile instituției în interes personal și falsifica foile de parcurs

Cu ocazia cercetărilor, procurorii au mai constatat și alte acțiuni cu caracter infracțional cu privire la activitatea lui Vasile Chelaru, după cum reiese din referatul care însoțește propunerea de arestare preventivă: ”Astfel, acesta isi foloseste atributiile conferite de lege nu pentru a pastra si restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea si aplicarea legii in institutiile publice, ci pentru a obtine diverse avantaje in interes personal conferite tocmai de functia sa sau pentru a sprijini activitatea infractionala a unor persoane cu care se afla in relatii apropiate”.

chelaru-control-judiciar3Chelaru este acuzat că, la începutul acestei veri a folosit in scop personal autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic al Politiei Barlad. In urma verificarii foilor de parcurs, s-a constatat că în cuprinsul acestora este mentionat in mod nereal atat numele conducatorului auto, cat si scopul pentru care a fost utilizat acest autovehicul.

”Desi potrivit normelor interne ale institutiei, cheile autoturismelor trebuie lasate in panoul din incinta ofiterului de serviciu pentru a putea fi utilizate in cazul unor interventii, in cazul autoturismului sus mentionat – regula era ca acestea sa fie in posesia șefului de politie. La data de 15.07.2016, inculpatul C.V. a folosit autoturismul din dotarea Biroului Criminalistic al Poliției Barlad pentru a se deplasa la un eveniment privat organizat cu ocazia pensionarii unui comisar-șef de politie. Altădată, el i-a solicitat ofiterului de serviciu sa deschida poarta de la curtea interioara a institutiei, aducandu-i la cunostinta ca se va deplasa la un post de radio local, ulterior urmand sa isi rezolve mai multe probleme personale. La data de 15.07.2016, inculpatul Chelaru Vasile ii solicita ofiterului de serviciu relatii cu privire la autoturismele subunitatii de politie care se aflau in teren in acel moment. Dupa ce i-au fost comunicate datele solicitate Chelaru Vasile solicita echipajului sa paraseasca dispozitivul pentru a se deplasa pe str. Vasile Parvan de unde urma sa ii ridice autoturismul personal. Suspectul I.T. s-a conformat solicitarii superiorului sau, a deviat de la traseul de patrulare pe care il efectua cu autoturismul din dotare in virtutea atributiilor de serviciu catre locatia indicata. A urcat la volanul autoturismul personal pe care l-a transportat la domiciliul lui Chelaru. A fost urmat cu autoturismul apartinand B.P.R. Barlad condus de catre colegul sau si preluat dupa indeplinirea sarcinilor incredințate de catre Chelaru. Aceasta activitate a avut ca urmare si inserarea in mod neadevarat in cuprinsul foii de parcurs a autoturismului faptul ca nr. total al kilometri parcursi au fost efectuati de catre echipajul de politie in scopul patrularii auto pe raza mun. Barlad”, se arată în referatul procurorilor.

Chelaru a delapidat statul cu două coli de hârtie tipărite la imprimanta Poliției

O altă acuzație este că, tot în această vară, Chelaru i-a cerut secretarului poliției săvârșirea unui lucru grav de tot: să-i tipareasca la imprimanta instituției doua hârtii reprezentand currículum-ul vítae al fiului sau, acesta fiindu-i necesar celui din urma pentru inscrierea la un examen.

”Aceste imprejurari constituie date si indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de delapidare”.

chelaru_vasile11De asemenea, Chelaru i-a solicitat ofiterului de serviciu sa trimita la domiciliul sau un autoturism din dotarea subunitatii de politie pentru a fi transportat la serviciu. Altădată, a dat dispozitie ofiterului de serviciu sa il contacteze pe agentul aflat in patrulare cu autoturismul apartinand B.O.P., insotit de colegul sau – caruia sa ii transmita sa paraseasca dispozitivul si sa revina la sediul Politiei. De aici, urma sa se urce la volanul autoutilitarei Transporter si sa se deplaseze pe str. Mihai Eminescu.

”Data fiind relatia de subordonare, toti cei 3 agenti de politie se conformeaza, in scurt timp echipajul de politie ajunge la locul unde le-a fost solicitata prezenta. Cu aceasta ocazie, au realizat faptul ca motivul pentru care au fost nevoiti sa faca aceasta deplasare in teren cu autoutilitara subunitatii a fost in interesul personal al superiorului lor. Chelaru era insotit de fiul sau si facusera pană la bicicletă, fiind astfel in imposibilitatea de a reveni la domiciliu cu vehiculele personale. Este evident faptul ca echipajul de politie a fost nevoit sa se conformeze si sa ii transporte pe cei doi cu bicicletele in Cartierul Podeni”, se arată în referat.

În luna august, Chelaru i-ar fi i-a solicitat secretarului poliției sa insereze in mod nereal in Registrul de solutionari al petitiilor faptul ca una dintre acestea depusa a fost solutionata la o data falsa, astfel incat sa reiasa ca nu a fost depasit termenul de 30 zile prevazut pentru indeplinirea acestei atributii de servciu. Subordonatul s-a conformat si a mentionat in mod neadevarat ca respectiva petitie este solutionata, iar petitionarul este indreptat sa se adreseze Judecatoriei Barlad.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: