Home » Invatamant » De neimaginat! Stimată inspector-șef Plăcintă, ați fost vreodată la școala din Drăxeni? Dar în WC-urile de aici!?

De neimaginat! Stimată inspector-șef Plăcintă, ați fost vreodată la școala din Drăxeni? Dar în WC-urile de aici!?

de Daniel MICU

La Draxeni, în comuna Gherghești, copiii si parintii acestora asteapta cu strangere de inima prima zi de scoala. Veche de peste un secol, cladirea in care au invatat bunicii si strabunicii lor e la un pas sa se darame. Poate că nu e nicio o dramă dacă o clădire așa de veche s-ar prăbuși, dar atunci când se va întâmpla, câteva zeci de copiii ar putea fi prinși sub dărâmături.

scoala-draxeni6Cladirea in care functioneaza scoala si gradinita din Draxeni a fost ridicata in anul 1900. Actualmente, este o ruină din chirpici. Nu are nicio autorizație, dar nu-i problemă! Lipsa autoziatiilor la școli a devenit demult o bagatelă. Nimeni nu se sinchiseste.

Peretii sunt subrezi, inclinați, denivelați. Acoperisul, gaurit se sprijina pe niste stalpi de lemn și bate vântul prin el. De ploaie, să nu mai spunem. La un cutremur, chiar si de 3-4 grade, cade lat. Prispa clădirii s-a rupt cu tot cu învățător și cu copii, dar au scăpat cu toții

Nesigura si insalubra, toaleta din curte este o capcana chiar si pentru un adult. Pare creatia din carti de joc a unui copil de wc-scoala-draxeni3 ani.

Doua sali de clasa saracacioase, prin tavanul carora ploua de fiecare data, ii vor gazdui pe cei 20 de elevi de clasele I-IV din Drăxeni si satele invecinate, dar si pe cei 14 prescolari. Bancile sunt aceleasi din anii ’70-’80.

Localnicii nu au nicio speranta ca situatia se va schimba in viitorul apropiat. Asta, desi in aceeasi curte, in urma cu patru ani a fost turnata fundatia unei scoli moderne. Fara bani insa, lucrarile s-au oprit, iar constructorul si primaria din localitate se lupta de ani de zile prin tribunale.

Ca să se spele de rușine, autoritatile locale au inchiriat doua module, care vor fi montate in sat in zilele urmatoare si in care vor fi mutati elevii si profesorii. Intentia este ca pe viitor, din bugetul local, acestea sa fie cumparate. Pana acum, s-au facut mici lucrari de reparatii si o igienizare superficiala, pentru ca noul an sa inceapa in conditii cat de cat umane si la Draxeni.

ivona-secreriu-secretar-primarie-draxeniIvona Secreriu, secretarul Primariei Gherghești, dă de înțeles că autoritățile locale sunt depășite: ”În primele zile ale anului șolar, copiii incep activitatea in scoala veche, timp de cateva zile (dă, Doamne, să nu fie cutremur – n.r.). Apoi vor fi doua module inchiriate, pentru ca nu sunt bani sa fie cumparate. Cladirea e din 1900, se darama. In celelelate doua clase, unde s-a invatat anul trecut, tavanul cade, e intr-o stare jalnica, copiii nu isi pot desfasura activitatea acolo. Inclusiv o doamna inspector din cadrul Inspectoratului Școlar Județean ăi domnul prefect au mers in sat si au constatat ca situatia nu poate ramane asa, ca scoala e un pericol. Speram ca situatia sa se remedieze cat mai curand”.

Mihaela Loica, femeia de serviciu de la școală, ne îmbie: ”Poftiti si vedeti scoala noastra. Asa invata elevii. Acolo ploua.sala-clasa-draxeni  Tabla nu e opusa bine. Cand bate vantul, face zdrag!”.

O localnică, Geta Nechita, nu poate să nu se gândească la un eventual dezastru: ”Daca, fereasca Dumnezeu, vine un cutremur mare, prinde elevii acolo. Podul e rupt, gradinita e rupta, clasa e daramata, ferească Dumnezeu! Sa nu prinda copiii, ca daca ii prinde, e jale si amar de ei! Și nu e numai asta. dacă plouă zdravăn câteva zile, cade scoala”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: