Home » Sanatate » Sănătatea mintală a vulpilor, prioritatea veterinarilor

Sănătatea mintală a vulpilor, prioritatea veterinarilor

Până a sfârșitul lunii octombrie, toate vulpile din județul Vaslui vor trebui să fie vaccinate contra rabiei. Conform unui program strategic elaborat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controlul și eradicarea rabiei la vulpe este prioritate națională.

Astfel, vaccinarea vulpilor se desfășoară anual, în două campanii, una în primăvară și cealaltă în toamnă. Sunt folosite așa numitele momeli vaccinale, care nu sunt altceva decât niște bucăți de carne de pasăre impregnate cu vaccinul antirabic. Acestea sunt împrăștiate în tot arealul vulpii. Asta înseamnă inclusiv împrejurul localităților, a luciurilor de apă, ba chiar și în preajma drumurilor sau autostrăzilor. În aceste zone, momelile vaccinale sunt amplasate manual sau prin distribuție aeriană, cu ajutorul avioanelor sau elicopterelor.

După 45 de zile de la efectuarea acestei acțiuni proilactice, se vor preleva probe de vulpi împușcate pentru determinarea cantitativă a anticorpilor antirabici postvaccinali din serurile recoltate. Cu alte cuvinte, se verifică dacă acțiunea a avut succesul scontat sau nu. Oricum, în ultimii cinci – șase ani, vaccinarea antirabică la vulpi a fost un real succes deoarece numărul cazurilor de rabie a scăzut simțitor. Față de alți ani, în care incidența rabiei era extrem de mare, Vasluiul fiind considerat drept unul dintre cele mai rabigene județe din țară, acum abia dacă mai sunt semnalate unul sau două cazuri pe an.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: