Home » Social » „Tinere personalități bârlădene” – volum lansat la CARP Bârlad

„Tinere personalități bârlădene” – volum lansat la CARP Bârlad

Rezultatele învățământului bârlădean sunt incontestabile. O dovedește numărul mare de absolvenți ai liceelor bârlădene care, prin înalta pregătire de care au dat dovadă, s-au impus în domeniile în care activează, atât în țară, în Europa, dar și în afara ei.

Ieri, 8 septembrie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad a organizat o lansare de carte, în buna tradiție a instituției. Volumul aparține profesoarei Maria Marin și a fost lansat chiar de ziua numelui autoarei, de Sf. Maria.

Când am scris acest volum, pe parcursul a mai bine de un an, am avut în vedere foști elevi de-ai mei, de la mai multe licee din Bârlad, care au intrat, conform propriilor dorințe, la facultate și nu repartizați de calculator. Au urmat facultatea pe care și-au ales-o și apoi masteratul și doctoratul. În carte sunt prezentați elevi care au reușit să-și construiască o carieră frumoasă , în țară sau străinătate, și care s-au remarcat la locul de muncă. Toți cei menționați în carte sunt adevărate modele pentru tinerii de astăzi care urmăresc o carieră universitară sau postuniversitară”, ne-a declarat emoționată, înainte de lansarea volumului, Maria Marin.

Cititorii care vor studia cartea (dicționar) vor cunoaște numele celor mai reprezentanți elevi ai profesoarei Maria Marin, de la liceele bârlădene, cu excepția Liceului „Mihai Eminescu”, unde domnia sa nu a predat niciodată în cei 40 de ani de activitate.

Printre tinerele personalități bârlădene se regăsesc: Angela Cristea (fostă Filote) – șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, conf. Dr. Andreea Mocanu – consilier la Ambasada României în Israel, în prezent membră în Comisia pentru Studiul Holocaustului), Larisa Antohi – asistent la Comisia Europeană Directoratul General pentru Energie, cercetător doctor în farmacologie Marcel Musteață (SUA), conferențiar doctor în matematică Marius Tărnăuceanu, conferențiar doctor în științe economice Ramona Frunză, doctor în relații economice europene Bogdan Năstase, Alina Harja – lucrător în Parlamentul italian, arheolog dr. Cătălin Popa absolvent al studiilor postdoctorale în Germania, Alexandru Ene Spetter – doctor în astrofizică și inginerie aerospațială (Germania), Adrian Solomon – profesor de istorie, deputat de Bârlad, Ștefan Constantinciu – farmacist, manager al mai multor farmacii din Bârlad, sau Raluca Constantinciu, de asemenea, farmacistă.

Cartea „Tinere talente bârlădene” a fost scoasă la Editura „Sfera” din Bârlad, cu sprijinul CARP. Maria Marin, profesoară de istorie, autoarea cărții amintite, a avut parte de o surpriză deosebită, aceea de a fi prezenți în sală mai mulți foști elevi de-ai săi care locuiesc în Bârlad. A primit flori și mulțumiri de la aceștia pentru dedicarea de care a dat dovadă la catedră și pentru dragostea pentru istorie insuflată acestora.

La eveniment au mai participat comisar șef Marinel Gâlcă, recent învestit în funcția de șef al Poliției Municipiului Bârlad, prof. Oltea Rășcanu Gramaticu – președinta Societății de Științe Istorice Bârlad, prof. Gruia Novac, dar și Dumitru Boroș, primarul Bârladului.

Pe lângă lansarea volumului dicționar al Mariei Marin, CARP a organizat și activitatea intitulată „George Coșbuc, suflet în sufletul neamului său – 150 de ani de la naștere”, susținută de prof. Zâna Tămășanu. Evenimentul a fost presărat și cu momente muzicale și poetice dedicate sărbătorii Nașterii Maicii Domnuului, dar și poeziei scrise de George Coșbuc. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

One comment

  1. Imi vine sa rad, Solomon mare personalitate, numa dupa recenzia acestui articol imi dau seama ca aceasta carte e una pe care nu o va citi nimeni, decat, poate, acele „personalitati” barladene prezentate in ea cu atata elocventa.

%d blogeri au apreciat: