Home » Justitie » Un nou ”business” de mii de euro al clanului Dura, spulberat de mascați: falsificarea de bani! Tatăl și fiul țineau în locuință tiparnița de bani!

Un nou ”business” de mii de euro al clanului Dura, spulberat de mascați: falsificarea de bani! Tatăl și fiul țineau în locuință tiparnița de bani!

de Răzvan CĂLIN

Bârlădenii Stelea și Lucian Dura (tată și fiu) au fost săltați de agenții DIICOT fiind acuzați că au constituit un grup infracțional specializat în falsificarea de monedă.

Celebrul clan Dura din Bârlad revine în atenția opiniei publice cu o nouă ispravă, de toată frumusețea. Miercuri dimineață, doi dintre membrii clanului – Stelea Dura, în vârstă de 57 de ani și fiul său, Lucian Dura, de 25 de ani – au fost săltați de oamenii legii care i-au băgat la răcoare fiind acuzați că au falsificat bani.

Lucian Dura

Lucian Dura

Totul a ieșit la lumină în urma unei operațiuni complexe derulată de agenții și procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați. După luni întregi de investigații amănunțite în urma cărora s-a strâns un probatoriu impresionant, cei de la Crimă Organizată au decis să taie în carne vie. Așa că miercuri dimineață, echipe ale DIICOT Galați, ajutați de omologii de la Vaslui, au descins la domiciliile din Bârlad ale celor doi indivizi, respectiv Stelea și Lucian Dura. Aceștia sunt acuzați de procurorii DIICOT că, împreună cu o a treia persoană, au constituit un grup infracțional organizat specializat în falsificarea de monedă.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna mai 2016, inculpații Dura Stelea și Dura Lucian-Vasile, împreună cu o altă persoană, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni din sfera falsificării de monedă. Au fost identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 de lei și 100 de lei. Modul de operare a constat în inițierea unor relații comerciale de mică amploare, care le-a permis plata în numerar. Inculpații achiziționau băuturi alcoolice de la diferite persoane fizice și foloseau ca mijloc de plată fraudulos bancnote falsificate în cupiură de 50 lei și 100 de lei”, se arartă într-un comunicat emis de DIICOT Galați.

Prejudiciul pe care anchetatorii au reușit să-l calculeze până în momentul de față, se ridică la 8.600 de lei. Deși locuiesc în Bârlad, totuși cei doi membri ai clanului Dura nu obișnuiau să-și plaseze ”marfa” pe teritoriul județului Vaslui, ci acționau îndeosebi în alte zone, precum Galați. Ei nu voiau să atragă atenția autorităților de aici, care îi cunosc foarte bine și știu ce le poate pielea. Așa că își plasau banii falși prin alte părți, mai ales în județul Galați.

La domiciliul din Bârlad al celor doi Dura, anchetatorii au descoperit și aparatura cu care aceștia obișnuiau să tipărească banii falși. Afacerea s-a dovedit a fi un succes pentru un timp, dar asta numai până ce au atras atenția procurorilor și agenților DIICOT Galați, care vreme de aproape o jumătate de an i-a filat și le-a urmărit activitatea infracțională.

După descinderea de miercuri dimineață, inculpații au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Dura, clanul-vedetă al Bârladului

Dura formează unul dintre cele mai cunoscute clanuri de rromi din Bârlad, însă notorietatea lor este una deloc pozitivă. Mulți dintre cei din clanul Dura s-au făcut remarcați printr-o activitate infracțională extrem de bogată, încă de la vârste fragede. Furturi, tâlhării, violuri, scandaluri, bătăi, sunt fapte pentru care mulți dintre membrii acestei familii de rromi extrem de numeroasă, au petrecut ani buni după gratii. Ce-i drept, sunt printre ei și indivizi care și-au văzut liniștiți de viața lor, făr să încalce legea sau alte reguli de bună conduită și trai într-o comunitate normală.

În urmă cu peste două luni, liniștea urbei a fost tulburată de un scandal monstru izbucnit între mai mulți membri ai clanului Dura și o grupare formată din practicanți de arte marțiale. Între cele două tabere s-a consumat o altercație în zona unui bar din apropierea Stețaiei CFR Bârlad, în urma căreia rromii au ieșit destul de ”șifonați”.

Ulterior, Poliția Bârlad a intervenit în forță și a operat un val de arestări fără precedent din ambele tabere. Pentru că deja spiritele se încinseseră foarte tare și exista pericolul ca între cele două grupări să izbucnească un război în toată regula, lucru ce i-a neliniștit foarte mult pe localnici.

About Mihai Vasile

5 comments

  1. pai normal asa se explica modelul de masina care il avea BMW si persoanele cu care umbla adica cei din familia lui Samburel , alti hoti si banditi !!!!!!!!!! la puscarie cu ei ..

    • Bai codosilor care sunteti familia lui tumburel stau pe afara si fac bani nu ca voi pe borduri la codoseala de asta va tine dumnezeu asa toata viata saraci invidiosilor va da dumnezeu dupa suflet praduitorilor

    • Ce aveti ma a Dat foamea in voi ce aveti cu astia a lu tumburel ?VA e ciuda pe ei ca as smecheri baetii stau pe afara si fac bani cinstiti si au caracter as Linistiti oameni la locu lor nus scandalagii vedetiva de treaba voastra codosilor praduitorilor dusmanosilor

  2. Lasatii pe astia si ocupati-va de Chelaru. Nu ati auzit ca asta a tras la Xeroxul politiei 2 pagini???????? pai e posibil asa ceva ?????????????

  3. Bai codosilor care sunteti familia lui tumburel stau pe afara si fac bani nu ca voi pe borduri la codoseala de asta va tine dumnezeu asa toata viata saraci invidiosilor va da dumnezeu dupa suflet praduitorilor

%d blogeri au apreciat: