Home » Administratie » Copreședintele ALDE acuză PSD de încălcarea alianței, după ce social-democrații și-au pus și cel de-al doilea vice la CJ Vaslui

Copreședintele ALDE acuză PSD de încălcarea alianței, după ce social-democrații și-au pus și cel de-al doilea vice la CJ Vaslui

Copreședintele ALDE Vaslui, Emil Dorin, acuză conducerea PSD de încălcarea alianței la nivelul județului, după ce social-democrații vasluieni și-au ales și ce de-al doilea vicepreședinte la Consiliul Județean, post care, conform protocolului, ar fi trebuit să revină celor de la ALDE.

Conducerea Organizației Județene Vaslui a PSD este acuzată de cei de la ALDE de încălcarea protocolului la nivel local în ceea ce privește atribuirea unuia dintre cele două posturi de vicepreședinte al Consiliului Județean care, conform înțelegerii stabilite între cele două partide, ar fi trebuit să revină liberalilor-democrați. Cel care a reacționat a fost copreședintele ALDE Vaslui, Emil Dorin, după ce social-democrații vasluieni și-au ales, vineri, al doilea vicepreședinte la CJ.

La nivel central, în urma protocolului stabilit între PSD și ALDE, eu trebuia să fiu ales cel de-al doilea vicepreședinte la CJ Vaslui. Dar, pentru că PSD are majoritatea în Consiliu, și-au propus și ales vicele. Nu știu cât este de corect sau incorect, însă cert este că nu se respectă alianța la nivelul județului Vaslui”, a declarat copreședintele ALDE Vaslui, Emil Dorin.

Liderul PSD susține că reacția celor de la ALDE nu este justificată, în condițiile în care grupul de consilieri liberali-democrați nu a făcut nicio propunere pentru funcția de vicepereședinte. ”Ședința de CJ a avut un rol foarte important în reglarea problemelor bugetare și, de asemenea, în finalizarea procesului de alegere a structurii de conducere a instituției. Noi am făcut câteva încercări (n.r.-în două ședințe anterioare), care nu au fost reușite, și, în aceste condiții, a trebuit să respectăm exercițiul democratic de alegere a unui vicepreședinte. Am făcut tot ce am putut pentru respectarea înțelegerilor dintre grupurile politice din CJ, însă, conform desfășurării lucrărilor din ultima ședință, nimeni nu a mai candidat pentru funcția de vicepreședinte. În aceste condiții, am fost forțați să asigurăm o candidatură din partea grupului PSD”, susține președintele Organizației Județene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu.

Consilierul județean PSD Vasile Mariciuc a fost ales, în ședința ordinară de vineri după-amiază, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ), după trei luni în care instituția a funcționat cu un singur vice, tot de la PSD. La propunerea unuia dintre consilierii social-democrați, singura de altfel, Mariciuc a fost desemnat vice la CJ cu un număr de 18 voturi, din totalul celor 31, toate aparținând aleșilor social-democrați. Ceilalți 12 consilieri prezenți la ședință, trei de la ALDE și șapte de la PNL, au votat împotriva propunerii colegului lor de la PSD.

Alegerea unui social-democrat și pe cel de-al doilea post de vicepreședinte al CJ s-a făcut după ce propunerea ALDE pentru această funcție, Emil Dorin, nu a avut numărul suficient de voturi în două ședințe. Astfel, la prima ședință după constituirea noului Consiliu Județean, Dorin a primit cinci voturi, iar în cea de-a doua șapte.

În urma alegerii lui Vasile Mariciuc, CJ Vaslui este condus, în premieră în istoria postdecembristă, doar de un singur partid. Cu o majoritate confortabilă, de 20 din cei 33 de consilieri județeni, social-democrații vasluieni și-au ales, încă de la ședința de constituire a noului CJ, președintele și vicepreședintele, cele două funcții fiind ocupate de Dumitru Buzatu, de altfel liderul PSD, și Ciprian Trifan, secretarul organizației județene de partid.

About Mihai Vasile