Home » Social » Copiii au dat startul Săptămânii Europene a Mobilității, în Grădina Publică din Bârlad

Copiii au dat startul Săptămânii Europene a Mobilității, în Grădina Publică din Bârlad

Zeci de copii de grădiniță și elevi de gimnaziu din Bârlad au sărbătorit prin mișcare Săptămâna Europeană a Mobilității,16 – 22 septembrie. Vineri, 16 septembrie, după-amiază, Grădina Publică s-a animat de copii și elevi veniți să facă mișcare, dând astfel un exemplu chiar și părinților cu care a venit o parte din ei.

saptamana-mobilitatii3La Teatrul de Vară, prichindei de grădiniță au sărit coarda și alături de ei, și unii dintre părinți, iar frățiorii lor de doi – trei ani nu au putut decât să privească admirativ, pentru că proba era prea grea pentru aceștia. Organizatorii, Primăria Bârlad în colaborare cu unitățile școlare din oraș, i-au răsplătit cu bomboane. Elevii din clasele gimnaziale au primit diplome de participare, în urma meciurilor de handbal și fotbal în care au fost antrenați pe aleile parcului.

Săptămâna Europeană a Mobilității a fost instituită de Comisia Europeană în 2002, motto-ul din acest an fiind „Mobilitatea inteligentă și durabilă, o investiție pentru Europa”. Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a medita asupra adevăratei utilități a străzii, de dezbatere a soluțiilor de combatere a poluării, inclusiv a celei fonice, de reducere a accidentelor de circulație, dar și a problemelor de sănătate. Este un eveniment care face trimitere la binefacerile mersului pe jos, atât pentru cetățeni cât și pentru mediu.

Nu întâmplător, ziua de 22 septembrie, ultima din Săptămâna Europeană a Mobilității, a fost declarată „Ziua europeanăsaptamana-mobilitatii2 fără mașină”. Este ziua în care toți bârlădenii ar trebui să meargă pe jos, iar dacă acest lucru nu este posibil, să utilizeze transportul public, bicicletele, rolele, etc. Rolul principal în organizarea și mediatizarea acestei Săptămâni Europene a Mișcării revine administrației locale. Pe 22 septembrie, la Bârlad nu va fi oprită circulația, pentru că, din nefericire, străzile secundare sunt destul de afectate și nu permit preluarea traficului de pe artera principală. Primăria Bârlad așteaptă, în Grădina Publică, începând cu ora 10.30, copii, tineri și adulți la un cros de biciclete și unul de role.

Cei care nu au timp să vină în Grădină pot sărbători „Ziua europeană fără mașină” alegând să meargă la serviciu cu bicicleta sau pe jos. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile